Hundkonsulten Christina von Pfaler: "Hundens närvaro har lugnande effekt"

Hundens dag firas den 24 april. Christina von Pfaler har utbildat hundkonsulter på Borgå folkakademi sedan 2014. – Hunden har alltid haft stor betydelse i vårt samhälle. Men när vi tänker på hur mycket hunden i dag används i olika terapiformer och hur många som har hund kan man säga att hundintresset definitivt ökat, säger Pfaler.

Christina von Pfaler har arbetat med hundar i tjugo år och utbildar hundkonsulter och hjälper hundägare att träna bort problembeteenden. Här i bild med 13-åriga Reymond, som är en blandning av afghansk vildhund och andalusisk Podenco.
24.04.2022 16:00 UPPDATERAD 24.04.2022 16:06
Linjeledaren och programansvarige Christina von Pfaler har arbetat med hundar i över 20 år. Förutom det egna företaget, där hon bland annat hjälper människor med hundars problembeteende, utbildar hon hundkonsulter på Borgå folkakademi.
– Jag tycker absolut att hunden förtjänar en egen dag. Jag läste just en artikel att strokepatienter kan rehabiliteras snabbare om det finns en hund i närheten. Hundens närvaro kan ha en lugnande effekt. Hundens betydelse och användningsområde har breddats på senare tid inom hälso- och psykvården. Också inom vården ger de remisser till djurbaserad terapi, säger Pfaler.
Det finns många benämningar på en person som arbetar med hundar. Enligt Pfaler är en hundkonsult en hundrådgivare i olika situationer och hjälper ägaren att bygga relation med sin hund.
– Om inte ägaren och hunden får kontakt är det svårt att ändra beteenden. Hundarna är redo att lära nytt och forma sig om de bara får rätt signaler och vägledning, säger Pfaler.

Ettårig utbildning

Utbildningen till hundkonsult är ettårig och syftar till att ge en så bred kunskap om hunden som varelse som möjligt.
– Vi går igenom hundbeteenden, sjukdomar, genetik, hundspråk, inlärningspsykologi och genomför också hundträning. Vi lär oss hur vi ska träna våra hundar genom positiva metoder, säger Pfaler.
Positiva metoder, eller belöningsbaserade metoder, handlar om att observera hunden belöning vid rätt tidpunkt.
– Om du vill lära din hund att sitta så tvingar du inte hunden att sitta utan du väntar tills hunden kommer till dig. Sedan belönar du hunden när den har gjort rätt, säger Pfaler.
Att ha egen hund är inget måste för att ansöka till utbildningen – det viktigaste är att ha ett genuint intresse för hundar, berättar Pfaler.

Hundens dag

Infaller varje år den 24 april.
Hunddagen firades första gången år 2007 på initiativ av Kennelklubbens framtidskommitté och hedersmedlem Pertti Kuopila.
Att dagen firas 24 april beror på att det är Perttis namnsdag.
Tidigare hunddagar har haft olika teman som: Hundsport, barn och hund och ansvaret som hundägare.
På årets Hunddag uppmuntras hundägare till att bygga goda möten med hundar i olika situationer.
För de som vill uppmärksamma Hunddagen på sociala medier rekommenderas hashtaggarna: #koiranpaiva, #koiranpaiva2022 och #koiranpaivanvinkki
Källa: Kennelliitto

ANDRA LÄSER