Fick noll röster – blev invald ändå

I kommunalvalet förekommer alltid en del lokala specialiteter, som framgångsrika småpartier utanför riksdagen och lokala röstmagneter. Här kommer några plock.

SDP-kandidaten Tuomo Kyllästinen fick inte en enda röst, men det hindrade inte honom från att bli invald.
10.04.2017 15:29 UPPDATERAD 10.04.2017 15:55

Strand kung i Vasa

Riksdagsledamot Joakim Strand (SFP) var överlägsen etta i Vasa med 4 381 röster, eller 13,4 procent av alla röster. Det var bara de tre största partierna i valkretsen som fick fler röster sammanlagt än vad Strand ensam samlade ihop. Stadens fjärde största parti, Sannfinländarna, fick nöja sig med 3 193 röster.
En förklaring till att Strand och SFP klarade sig så bra i Vasa var frågan om Vasa centralsjukhus.
SDP:s partisekreterare inte invald
SDP:s färska partisekreterare Antton Rönnholm gjorde inget större väsen av sig i kommunalvalet. Han fick endast 285 röster i Helsingfors vilket inte räckte till för att bli invald.

SFP dominerar Korsnäs

I många mindre kommuner är det ett parti som styr och ställer. Till exempel i korsnäs fick SFP nästan 95 procent av rösterna och varenda ett mandat i fullmäktige.
I Närpes fick partiet 88 procent av rösterna, men får inte bestämma helt ensamt för SDP fick 3 av de 35 mandaten.

Framgång med noll röster

I vissa kommuner krävs hundratals röster för att bli invald – i andra räcker med en handfull, eller till och med noll. I Keuru blev nämligen SDP-kandidaten Tuomo Kyllästinen utan röster men fick ändå en ersättarplats i fullmäktige.

ANDRA LÄSER