Verstappen överlägsen i Imola – säsongsbästa för Bottas

Äntligen klaffade det för Red Bull. Dåligt gick det inte heller för Valtteri Bottas som knep en femteplats.

Max Verstappen har haft otur i år men i Italien var han bäst i fältet.
24.04.2022 19:15 UPPDATERAD 24.04.2022 19:28
Red Bull tog en dubbel i Emilia-Romagnas grand prix i formel 1. Max Verstappen var aldrig hotad och kunde knipa förstaplatsen framför lagkamraten Sergio Perez.
För Ferrari gick det desto tyngre, redan under första varvet fick Carlos Sainz utgå efter en incident med McLarens Daniel Ricciardo där Ferrariföraren tvingades ut på gruspartiet. Säkerhetsbilen rullade ut på banan och Ferraribilen fick plockas ut med bärgare.
– Starten var väldigt viktig, givetvis. Allting var bra hanterat, säger Verstappen i Viaplay, som också vann sprinten i går.

"Det är mitt fel"

Ferraris andra förare Charles Leclerc fick en seg start och tappade andraplatsen till Red Bull-föraren Sergio Perez. Men oväntat fick han åka in och byta framvingen efter att han kommit in fel i en kurva där bilen började snurra – det resulterade i en krock med väggen.
– Jag hoppades på att komma förbi honom, men jag pushade för mycket och åkte in i väggen och det är mitt fel. Dessa saker ska inte hända i dag, säger Leclerc i Viaplay.
På det 59:e varvet låg Leclerc, som leder förarmästerskapet, på åttondeplats men kunde köra upp sig och slutade sexa – en position bakom Valtteri Bottas, som stod för Alfa Romeo-karriärens bästa placering. McLarens Lando Norris tog tredjeplatsen, fyra blev Mercedes George Russel.

Hamilton slogs om trettondeplatsen

Trots sjätteplatsen i tävlingen behåller Leclerc fortfarande ledningen i förarmästerskapet men Max Verstappen, som ligger tvåa, knappar in och det skiljer nu 27 poäng mellan dem.
Den sjufaldige världsmästaren Lewis Hamilton var aldrig i närheten av toppstriden utan slogs om trettondeplatsen med Alpha Tauris Pierre Gasly. Hamilton slutade på en trettondeplats.
Nästa deltävling avgörs på stadsbanan i Miami, USA, den 8 maj.

ANDRA LÄSER