Tre länder har dragit sig ur Eurovisionen

Tre länder har dragit sig ur Eurovision Song Contest inför våren nästa år. Den finlandssvenska ESC-experten David Lindström är ändå inte orolig för nästa års upplaga av tävlingen.

Krista Siegfrids var Finlands representant när ESC gick av stapeln i Malmö 2013. Eurovisionsexperten David Lindström misstänker att Turkiet inte var något fan av bidraget.
Jonas Forsbackajonas.forsbacka@hbl.fi
21.10.2022 16:19
Bulgarien, Montenegro och Nordmakedonien har meddelat att de inte kommer delta i Eurovision Song Contest i Liverpool i maj nästa år. Länderna drar sig ur av ekonomiska skäl, rapporterar BBC.
Enligt EBU har 37 länder bekräftat att de kommer delta i tävlingen.
Ett annat land som inte heller kommer tävla är Ryssland som är uteslutna på grund av landets anfallskrig i Ukraina. Kriget är också orsaken till att tävlingen arrangeras av Storbritannien, trots att Ukraina vann i våras.

Turkiet har inte återvänt

Det är inte ovanligt att länder drar sig ur tävlingen av olika orsaker, säger Eurovisionsexperten David Lindström när HBL ringer upp.
Det kan handla om ekonomiska orsaker eller rent ointresse. Det har också hänt att länder dragit sig ur av politiska orsaker, eller inte velat delta på grund av bristande framgångar, säger han.
– Det är ofta tv-bolagen i de olika länderna som finansierar landets deltagande, och ibland finns det inte intresse. Det beror på vem som sitter i ledningen, säger Lindström och tillägger detaljen att Moldaviens bidrag faktiskt finansierade sitt eget deltagande i tävlingen i år.
The Rasmus var Finlands bidrag i ESC i fjol, med låten Jezebel som landade på 21:a plats i finalen.
Lindström lyfter fram att Turkiet drog sig ur tävlingen inför 2013, och inte har återvänt. Samma år representerade Krista Siegfrids Finland med låten Marry Me. Turkiet har bland annat sagt att orsaken bakom beslutet varit missnöje över tävlingens röstningssystem, berättar Lindström.
– De övervägde att delta igen men har också angett Conchita Wursts medverkan som en orsak att inte komma tillbaka. Så det kan finnas kulturpolitiska orsaker också bakom att länder drar sig ur, säger Lindström.
– Kristas bidrag där hon kysste en kvinna kan också tänkas vara en annan orsak.

37 länder är tillräckligt

Lindström tycker att 37 deltagare är tillräckligt för tävlingen, och hänvisar till att rekordet är 43. Varje bidrag är tre minuter långt, och utöver det består sändningen av vykort från deltagarländerna.
I år misstänker Lindström dessutom att det kommer behövas mer tv-tid än vanligt för inslag i programmet som ska representera både värdlandet Storbritannien, och Ukraina.
– Jag skulle säga att 43 länder blir för mycket för en ”vanlig” tv-tittare, säger han.
Det finns dock länder som skulle skada tävlingen hårdare om de drog sig ur. Det är Tyskland, Storbritannien, Frankrike, Italien och Spanien. Länderna har alltid en plats i finalen men betalar också mest – och drar in massor av tv-tittare.
ESC-fantasten David Lindström har rapporterat från Eurovisionen för olika finlandssvenska medier sedan 1996.

”De starkaste axlarna”

ESC är ett icke-vinstdrivande evenemang, och deltagaravgifter är en viktig del av finansieringen. Avgifternas storlek varierar för de olika länderna och baserar sig på en solidaritetsprincip där ”de starkaste axlarna ska bära den tyngsta vikten”, enligt Eurovisionens webbsida
Länderna får själva avgöra om de vill offentliggöra kostnaderna för sitt deltagande, men den sammanlagda summan för deltagarna ska i år vara drygt 5,5 miljoner euro, medan värdarna BBC väntas behöva betala mellan 9–18 miljoner euro för arrangemanget.

ANDRA LÄSER