Förberedelserna för Helsingfors prideparad fortsätter – ytterligare säkerhetsplaner ses över

Prideparaden i Helsingfors går av stapeln inkommande lördag. Paradarrangörerna ska ha möte med myndigheterna för att se över säkerhets- och beredskapsplanerna efter terrordådet mot den välkända gaybaren London pub i Oslo.

Prideparaden i Helsingfors 2016. Arkivbild.
Vera Arhippainenvera.arhippainen@hbl.fi
25.06.2022 18:32 UPPDATERAD 25.06.2022 18:49
Efter terrordådet i centrala Oslo natten mellan fredag och lördag meddelade Oslo Pride att den årliga paraden som var planerad till lördagen ställs in på polisens uppmaning. Alla andra evenemang i anknytning till Oslo Pride är också av säkerhetsskäl inhiberade.
Förberedelserna för Helsingfors prideparad fortsätter. Det skriver Panu Mäenpää, ordförande för Helsinki Pride, på evenemangets hemsida.
”En terroristattack mitt i natten, mitt i Oslo Pride, är en attack mot jämlikhet, säkerhet, kärlek och mänsklighet. Vårt stöd, oro och kärlek går nu ut till offren och deras anhöriga, till hbtq+ gemenskapen, till Oslo Pride-organisationen och till alla oss människor”, skriver Mäenpää. 
Han skriver vidare att organisatörerna för paraden kommer att se över sina egna säkerhetsplaner tillsammans med polisen och andra myndigheter. 
”Vi hade genast ett möte med personalen. Så snart som möjligt kommer vi att träffa myndigheterna och se över säkerhets- och beredskapsplanerna mot bakgrund av dessa händelser”, säger Mäenpää till tidningen Iltalehti
”Vi vill inte låta hatet vinna. Vi kommer att göra allt vi kan för att skapa en säker plats och göra allt vi kan för att främja de mänskliga rättigheterna”, skriver Mäenpää.
Helsingfors prideparad ordnas lördagen den 2 juli. 

ANDRA LÄSER