Stärkt beredskap i Stockholm – danske koranbrännaren Paludan ordnar torgmöte

Rasmus Paludan, ledare för det danska högerextrema partiet Stram Kurs, har fått tillstånd att hålla ett torgmöte i Stockholm. Polisen har förstärkt sin övervakning. – Alla personer har mötesfrihet och demonstrationsfrihet, säger polisens presstalesperson Helena Boström Thomas.

Den högerextrema danska politikern Rasmus Paludan vid ett torgmöte på Raoul Wallenbergs torg.
Rasmus Paludan, som bland annat initierade en koranbränning i Malmö i augusti förra året utan polisens tillstånd, har sagts hålla dagens möte för att starta ett nytt politiskt parti.
Det var tidigare planerat att han skulle delta på det främlingsfientliga partiet Alternativ för Sveriges torgmöte på Norrmalmstorg, där de planerar kampanj inför kyrkovalet. Men efter att danska Ekstrabladet avslöjat att Paludan använt en internetplattform till att prata med barn om våldsamma sexuella fantasier blev han avbokad av partiet.
Nu fick han tillstånd till ett offentligt möte bara ett par hundra meter därifrån, på Raoul Wallenbergs torg.

"Är beredda"

Polisen har förstärkt bevakningen av delar av Stockholms innerstad, bland annat genom kameraövervakning med drönare.
– Vi befarar inte att det ska bli oroligt utan är beredda på att hantera de situationer som uppstår, säger Helena Boström Thomas.
– Vi hanterar det som vilken liknande situation som helst.
Paludan var under fredagen på plats i flera förorter i Stockholm, bland annat vid Rinkeby torg och i Tensta, tätt åtföljd av en grupp poliser. Enligt stiftelsen Expo dök han upp med en koran i handen i Rinkeby.
I september förra året nekades Rasmus Paludan att hålla manifestationer och bränna koraner i fyra Stockholmskommuner.
Politikern anhölls också i november förra året i Paris på grund av sina planer på att bränna Koranen framför Triumfbågen.

Stoppades vid gränsen

Inför koranbränningen i Malmö i augusti stoppades Paludan vid gränsen till Sverige och nekades inträde i landet samt erhöll ett tvåårigt inreseförbud.
Eftersom hans ena förälder är skriven i Sverige blev han dock den 6 oktober registrerad som svensk medborgare, med hopp om att därmed kunna genomföra fler aktiviteter i Sverige.
– Att värna demokratin ingår i polisens uppdrag och alla människor har mötesfrihet och demonstrationsfrihet och yttrandefrihet. Sedan ska polisen upprätthålla ordning och säkerhet. Polisen kan inte gå in och ha åsikter om vem som ska få föra fram sina åsikter, säger Helena Boström Thomas.
Enligt polisen finns ingen ansökan om någon form av motdemonstration.
ANDRA LÄSER