Finland har bättre beredskapslager än våra nordiska grannländer

Coronaepidemin har fått andra länder att försöka komma åt Finlands stora medicinlager enligt statsministern, men genom ett blixtbeslut av regeringen begränsas medicinexporten.– Finlands situation är betydligt bättre än många andra länders eftersom vi har en buffert, säger Fimea-direktören Johanna Nystedt.

Nu hamstrar inte bara en del finländare medicin vid apoteken. I den globala pandemin är nu också andra länder ute efter att få shoppa i Finlands beredskapsförråd.
18.03.2020 20:15 UPPDATERAD 02.04.2020 16:58
Andra länder har varit ute efter Finlands sällsynt stora beredskapslager, avslöjade statsminister Sanna Marin (SDP) vid en presskonferens i tisdags. För att trygga tillgången till mediciner, klubbade regeringen därför med omedelbar verkan igenom en förordning som begränsar försäljning och export av läkemedel.
Johanna Nystedt, direktör för Fimeas tillsyn över aktörerna inom läkemedelsområdet, säger att Finland i motsats till många andra länder redan sedan tidigare har ett exceptionellt bra system för obligatorisk lagring av mediciner.
Vid Fimea har man ingen information om att andra länder har varit ute efter Finlands lager och Nystedt säger att Finlands obligatoriska lager är tryggade.

ANDRA LÄSER