Historiskt fredsavtal mellan Colombia och Farc-gerillan

Colombia och Farc-gerillan har lyckats nå ett fredavtal efter fyra års förhandlingar. Parterna meddelade om detta i ett gemensamt uttalande i Havanna i Kuba där förhandlingarna har pågått.

Colombiska delegationens ordförande Humberto de la Calle (t.h.) skakar hand med Farc-chefen Ivan Maquez (t.v.) i Havanna.
Avtalet, som karaktäriseras som historiskt, avslutar ett inbördeskrig som har pågått i över 50 år. Kriget i Colombia har varit den sista omfattande konflikten i Amerika.
Colombias president Juan Manuel Santos prisade dagen då fredsavtalet ingicks som en mycket speciell dag.
Farc-ledaren Timoleon Jiminez sade för sin del att Colombia nu har lyckats nå en säker hamn.
Parterna meddelade att fredsavtalet är slutgiltigt, fullständigt och täckande. Såväl regeringen som Farc betonade att målet är att bygga upp en stabil och hållbar fred i Colombia.

Folkomröstning i oktober

Invånarna i Colombia ska ännu få rösta om fredsavtalet. President Santos meddelade tidigt i morse att valet ordnas den 2 oktober.
Det anses mycket troligt att avtalet godkänns i folkomröstningen. Enligt ett beslut i författningsdomstolen räcker det med att bara drygt 13 procent av de röstberättigade, det vill säga cirka fyra miljoner människor, röstar för det.
Santos konkurrent, den förre presidenten Alvaro Uribe har dock uppmanat medborgarna att rösta nej. Han anser att Santos regering har gett alltför mycket efter för Farcs krav.
Inbördeskriget i Colombia började på 1960-talet. Cirka 260 000 människor har dött i konflikten och närmare sju miljoner har tvingats fly undan oroligheterna. Kriget har också gjort det lättare för knarkkartellerna att verka i landet.
Avtalet avslutar inte helt konflikten i landet. Den mindre gerillagruppen Nationella befrielsearmén ELN har nämligen meddelat att den fortsätter sina angrepp.

ANDRA LÄSER