USA: Miljontals ukrainare tvingas till Ryssland

Upp emot 1,6 miljoner ukrainare har tvångsdeporterats till Ryssland, enligt USA:s utrikesminister Antony Blinken. Ryssland säger att man har "räddat" ännu fler.

De här människorna evakuerades från sönderbombade och numera ockuperade Mariupol till områden som ännu kontrolleras av Ukraina. I fönstret står det "Barn" på ryska. Bilden togs i april. Arkivbild.
TT
14.07.2022 09:35
Mängder av människor har flytt kriget i Ukraina, varav den allra största delen västerut. Men många har också korsat gränsen till Ryssland eller Belarus. Det uppges i många fall ske under tvång, men Ryssland beskriver det konsekvent som att de räddar ukrainare genom evakueringar.
"Den olagliga förflyttningen och deporteringen av skyddspersoner är ett allvarligt brott mot den fjärde Genèvekonventionen om skydd av civila och utgör ett krigsbrott", låter Antony Blinken meddela.
Enligt USA är det 260 000 barn bland de tvångsdeporterade. Många sägs också ha förts till ryska Fjärran östern.
Den ryska militären meddelar ungefär samtidigt att fler än 2,5 miljoner människor har "evakuerats" från Ukraina sedan slutet av februari. Det har skett "trots alla problem som orsakas av det officiella Kiev", meddelar en högt uppsatt militär vid en pressträff i Moskva. Siffrorna har inte bekräftats av någon annan part.
Det har också förekommit uppgifter om att föräldralösa ukrainska barn förs från Donbass till Ryssland för att där adopteras av ryska föräldrar. FN:s människorättschef Michelle Bachelet uttryckte en oro för detta härom veckan och meddelade att saken utreds.

ANDRA LÄSER