Muminmuggen slutsåld – Moomin Characters svarar på kritik

Vid midnatt släppte Arabia den unika muminmuggen till Tove Janssons ära, den 9 augusti är nämligen konstnärens födelsedag. Även om muggen är slutsåld i alla affärer finns det gott om försäljare på olika nätauktioner.

Många muminvänner köpte flera muggar åt gången. Dessutom finns det redan en stor efterfrågan på muggarna på nätet.
Den unika muggen designad av Tove Slotte fick muminvänner och samlare att köa utanför affärerna och i Finland sålde muggen slut före lunchtid på torsdagen. Trots det stora intresset är designexpert Dan von Koskull vid Stockholms Auktionsverk rätt skeptisk till att just den här muggen blir den följande eftertraktade rariteten bland samlare.
– Det är jättesvårt att bedöma återförsäljningsvärdet då Arabia inte har gett ut några uppgifter om hur många muggar som tillverkats. Det är den främsta faktorn som avgör om en vara blir ett eftertraktat samlarobjekt, säger von Koskull och hänvisar till Fazermuggen som jämförelse.
Fazermuggen var en unik beställning av Fazer Café och den tillverkades i endast 400 exemplar. Muggen pryds av Tove Janssons teckning till en julreklam från 1951 som hittades i ett arkiv. Fazermuggen uppfattas vara den överlägset mest värdefulla muminmuggen och priset kan stiga upp till närmare 9 000 euro.
Om den mugg som nu släppts tillverkats i 10 000 exemplar är skillnaden enorm.
– Då blir det inte så stora summor men visst verkar muggen vara populär, säger von Koskull.

Hajp också i Stockholm

Den enorma hajpen kring muggen nådde också Stockholm. HBL talade med Hanna Qvarnström som köade för sin mugg vid Odenplan.
– Kön gick runt som en serpentin och där fanns personal som gick omkring och peppade folk, säger Qvarnström, som själv är en entusiastisk samlare av muminmuggar.
Medan hon stod i kö fick hon höra att muggen redan säljs på den svenska marknadsplatsen Tradera för 2 000 kronor, motsvarande cirka 193 euro.
– Det är ju bara elakt. Men de var så snabba och rutinerade vid Odenplan så jag behövde bara köa i en dryg timme.
Qvarnström berättar också att kön bestod av väldigt många olika människor.
– Sportcyklister, ungdomar, folk med blått hår, tanter, gubbar med käpp, småbarnsföräldrar, affärskvinnor, hipsters. Alla stod där, säger hon.
Muminmuggar intresserar också svenskar. Bilden är från Stockholm.

Intressant fenomen

Att också stockholmare drabbats av muminfeber överraskar inte von Koskull.
– Svenskarna samlar också väldigt mycket av muggarna. Vi har sålt till Sverige en hel del muminmuggar på auktion, det har varit stora serier. Ibland dyker det också upp enstaka muggar på onlineauktionen. Annars har jag nog inte träffat på ett motsvarande fenomen. De kostar flerdubbelt mot vad de har kostat i butiken, säger han.
Efterfrågan och utbud avgör priset men samlarmässigt säger von Koskull att fenomenet är väldigt intressant i och med att muggarna sannolikt tillverkas i Thailand eller något annat asiatiskt land och sedan säljs till ett så högt pris.
En snabb koll på den finska marknadsplatsen Huuto.net visar att muggarna redan ökat betydligt i värde. Försäljningspriset i Arabias affärer var 29,90 euro men på nätet fick man betala 100–145 euro för muggen vid lunchtid på torsdagen. Det högsta utgångspriset som HBL stötte på under torsdagen var 2 250 euro.
I maj 2013 såldes en Mumintrollet dagdrömmer-mugg för 10 000 euro på en nätauktion.
Det högsta utgångspriset som HBL stötte på under torsdagen var 2 250 euro på den finska nätauktionen Huuto.net.

Inte endast positivt bemötande

Antikexperten och konstförsäljaren Wenzel Hagelstam är kritisk till marknadsföringen av muminmuggen.
– Marknadsföringsknepet är inte korrekt och det är hemskt mycket mot Tove Janssons tankevärld. Hon var väldigt strikt, korrekt och ordentlig och dessutom otroligt spartansk. Hon skulle inte vara den som hoppar jämfota för den här masshysterin, säger Hagelstam till SPT.
Han riktar skarp kritik mot Moomin Characters och tillverkaren Fiskars, som producerar muggen under varumärket Arabia. Han ogillar beslutet att inte avslöja hur många muminmuggar som producerats.
– Jag tycker inte alls det är korrekt, det är fusk. Det är lite samma sak som att undanhålla fakta på börsen. Att bara sälja muggen en dag är okej, men att inte meddela antalet är omoraliskt.

Moomin Characters förstår inte kritiken

Moomin Characters vd Roleff Kråkström ställer sig oförstående till konstsamlaren Wenzel Hagelstams kritik om bristande moral i hanteringen av den specialdesignade muminmuggen.
– Jag har svårt att förstå vad han menar. Muminmuggen är ju inte ett samlarobjekt där vi skulle eftersträva ett högt värde som är kopplat till någon spekulation. Det är en mugg som har sålts till ett skäligt pris och muggen används för att dricka kaffe eller te. Så enkelt är det, säger Moomin Characters vd Roleff Kråkström.
Enligt Kråkström handlar det om en serietillverkad mugg som har framställts i industriell skala och därför kan muggen per definition inte bli ett dyrt samlarobjekt.
Hur många muggar har tillverkats för torsdagens försäljning?
– Jag vet faktiskt inte. Jag har ingen susning om det. Det måste du fråga Fiskars. Vi har som ägare av licensavtalet gett grönt ljus för att muggen tillverkas av Fiskars. Tove Jansson gav sitt tillstånd för att tillverka muminmuggarna på 1980-talet och i det avtalet preciserar man inte hur många muggar som får tillverkas, säger Kråkström.
Hur ställer du dig till den masshysteri som omger släppet av muggen?
– Tove Jansson hade säkert ställt sig lite frågande till den hysteri som florerar kring det här, men vi kan ju inte göra något åt det att det finns väldigt många människor som vill köpa en mugg.
SPT lyckades inte nå Fiskars nyckelpersoner för en kommentar på torsdagskvällen.
Artikeln har uppdaterats 20:01 med svar från Moomin Characters.
Läs också: Priset på gamla muminböcker skjuter i höjden – kolla hur mycket dina böcker är värda
Intresset för muggen var stort vid Kampens köpcentrum på torsdagsmorgonen.

ANDRA LÄSER