Upp till 300 personer får lämna coronahotellet på Teneriffa – finländarna hör inte till dem

Sammanlagt 83 personer lämnade på söndagen det hotell som har drabbats av coronavirus. Bild: Desiree Martin/Lehtikuva

Upp till 300 resenärer får lämna det hotell på Teneriffa som har försatts i karantän efter att fem av hotellets gäster smittades av coronaviruset. Av dem har minst 83 redan lämnat hotellet.

Enligt lokaltidningen Diario de Avisos fick 83 turister lämna hotellet på söndagskvällen. Nio av dessa personer är spanjorer medan resten är utländska medborgare. Enligt de lokala myndigheterna kommer ytterligare 200 personer att lämna hotellet så fort man har nått en lösning med relevanta diplomatiska beskickningar, uppger lokaltidningen Canarias 7.

– Om allt går väl kommer 300 personer att ha lämnat hotellet senast på tisdag, säger den kanariska regeringens premiärminister Ángel Víctor Torres till Canarias 7.

Totalt 723 personer har varit försatta i karantän på hotellet H10 Costa Adeje Palace på sydöstra Teneriffa sedan början av förra veckan. De 83 personer som lämnade hotellet på söndagen har uppvisat negativa testresultat och har inga symtom. De anlände dessutom till det olycksdrabbade hotellet efter att de italienska gästerna som var smittade av coronaviruset hade förpassats till sjukhuset i Santa Cruz för vård, skriver Diario de Avisos.

Finländarna måste stanna kvar

Diskussioner pågår med relevanta ambassader om utresetillstånd för de kvarstående hotellgästerna. De är symtomfria, uppger det lokala hälsovårdsministeriet.

Utöver fem bekräftade fall av coronaviruset på Teneriffa har de kanariska myndigheterna påträffat ett sjätte fall av viruset på den västra grannön La Gomera där en lokal kvinna insjuknade efter att ha besökt Norditalien.

De fem italienare som har smittats av coronaviruset reste tillsammans i en grupp på sammanlagt tio personer. Fem av dem är i karantän på hotellet på Costa Adeje medan fem andra får sjukhusvård.

Alla sex insjuknade personer är i gott skick, uppger de lokala hälsovårdsmyndigheterna i ett uttalande som publicerades på söndagen.

– Enligt de uppgifter vi har fått så ingår inte de 21 finländska turisterna i den grupp som får lämna hotellet H10 Costa Adeje Palace, säger konsul Eeva Helminen på Finlands ambassad i Madrid.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning