Drunkningsfallet i Borgå simhall – åklagaren kräver bötesstraff för två övervakare

I november 2020 drunknade ett 7-årigt barn som deltog i en eftermiddagsklubb i Borgå simhall. Nu har åklagaren lämnat in en stämningsansökan där det framgår att två övervakare i eftermiddagsklubben åtalas för dödsvållande.

Åklagaren har lämnat in en stämningsansökan angående drunkningsolyckan i simhallen.
Jon Nyqvistjon.nyqvist@ostnyland.fi
01.12.2022 14:34 UPPDATERAD 01.12.2022 16:12
För två år sedan, den 5 november 2020, drunknade ett 7-årigt barn som deltog i en eftermiddagsklubbs verksamhet. Trots återupplivningsförsök kunde inte barnets liv räddas.
På torsdagen den 1 december lämnade åklagaren in en stämningsansökan till Östra Nylands tingsrätt.
Åklagaren yrkar på att de två övervakarna i eftermiddagsklubben döms till böter.
Åklagaren anser att övervakarna försummade sin skyldighet att hålla koll på var barnet rörde sig då de inte lade märke till att 7-åringen hade förflyttat sig till en del av bassängen som var för djup.
I stämningsansökan beskriver åklagaren händelseförloppet på följande sätt:
Eftermiddagsklubbens två övervakare ansvarade för en grupp som bestod av tio barn. Barnen var först i den så kallade undervisningsbassängen. Sedan hade en del av barnen förflyttat sig till vågbassängen medan tre barn, inklusive 7-åringen, gick till knattebassängen. Övervakarna blev vid vågbassängens ände.
Efter en stund klev 7-åringen bort från knattebassängen och tog sig till vågbassängen utan att övervakarna lade märke till det. 7-åringen vadade till vågbassängens djupare ände och lyckades inte ta sig tillbaka när vattnet blev för djupt, vilket ledde till att barnet drunknade.
Artikeln är uppdaterad: yrkar på bötesstraff.

ANDRA LÄSER