Filmkompositören Sanna Salmenkallio: "Jag kan göra musik i 10 månader för mig själv"

Hon är en av vårt lands främsta filmkompositörer, men har också gjort musik för teater och samarbetat med irakiska musiker. Sanna Salmenkallio brinner för musiken. – Jag vill uppleva nya saker i musiken hela tiden. Jag blickar alltid framåt och älskar att improvisera, säger Salmenkallio.

Sanna Salmenkallio är en av vårt lands mest meriterade filmkompositörer. Hon är aktuell med en nominering till nordiska filmmusikpriset Harpa.
06.01.2022 06:55
Det är en snöig eftermiddag när vi träffar Sanna Salmenkallio på ett kafé i Gårdsbacka. Efter flera år av ett liv i centrum av Helsingfors har Salmenkallio slagit ner sina bopålar i stadens östra delar. Salmenkallio är en kosmopolitisk person med hela världen som sitt arbetsfält och hon uppskattar den internationella känslan som präglar Gårdsbacka med flera etniska restauranger, kaféer och företag.
– Det bor en liten världsförbättrare i mig. Jag gillar att det finns folk från olika länder på det här området, säger Salmenkallio över en kopp te och en bit paj.
Hon är nominerad till det nordiska filmmusikpriset Harpa för sin musik i filmen Aalto, regisserad av Virpi Suutari. Filmen handlar om arkitekten Alvar Aalto och hans fru Ainos liv.

ANDRA LÄSER