Rysk militärsymbol upptäckt på tågvagn i Koverhar

Tågvagnar märkta med bokstaven Z, som har kommit att symbolisera stöd för den ryska invasionen av Ukraina, har påträffats på finsk mark, bland annat i hamnen i Koverhar. Vagnarna kommer från Sibirien och har troligen målats i Ryssland.

En rysk tågvagn märkta med en rysk krigssymbol har rullat in i Koverhar hamn i Hangö.
Det var på fredagskvällen som bilder på en rysk tågvagn märkt med bokstaven Z började cirkulera på lokala grupper i sociala medier i Hangö.
Bokstaven Z har under de senaste veckorna gått från en militär markering till en symbol för stöd för Rysslands invasion av Ukraina.
En rysk tågvagn märkt med en rysk krigssymbol har rullat in i Koverhar hamn i Hangö.
HBL kontaktade Joakim Laxåback, som är affärsgruppschef och vd för KWH Logistics. Dit hör hamnoperatören Rauanheimo, som fungerar som operatör i hamnen i Koverhar.
Ryktena om tågvagnar märkta med bokstaven Z var inget Laxåback hade hört om på lördagsmorgonen, men ett par timmar senare kunde han bekräfta uppgifterna.
– Vi vet inte exakt var eller när vagnarna har målats, men troligen i Ryssland. Sedan har vagnarna av någon anledning rullat över gränsen utan att man har reagerat, säger Laxåback.
Transporten med den märkta vagnen kommer från Sibirien. Vagnarna är fyllda med antracit, en slags hård kolsort.
På måndag kan Rauanheimos vd Tero Kosonen bekräfta för HBL att det rör sig om en vagn med totalt fyra Z-symboler – en i varje hörn – i hamnen i Koverhar.
– Dessutom har liknande symboler hittats på en vagn i Kouvola, säger Kosonen.
Sammanlagt rör det sig alltså om totalt två vagnar med Z-symboler som rullat in på finsk mark.
Kosonen säger att man utreder ifall det finns fler märkta vagnar i Finland, och att de symboler man hittat nu har målats över.
Sannolikheten är stor att de märkta vagnarna rört sig på många håll i Ryssland. Både Laxåback och Kosonen misstänker att de har målats i Ryssland.
Joakim Laxåback är affärsgruppschef och vd för KWH Logistics dit Koverhars hamnoperatör Rauanheimo hör. Han säger att det är beklagligt att vagnar märkta med en rysk krigssymbol har kommit in på finsk mark.
Laxåbacks åsikt är att Finland inte ska ta emot vagnar som är märkta med en symbol som för tillfället visar stöd för den ryska invasionen av Ukraina.

Vad kan man göra för att se till att vagnar med liknande märkningar inte kommer in i Finland igen?

– Ett alternativ är att koppla loss dem från transporten. Ett annat är att man målar över dem vid gränsen. Men vi hoppas såklart att det inte händer igen, säger Joakim Laxåback.

Hur allvarligt ser du på att tågvagnar märkta med symboler som stöder Rysslands krig i Ukraina åker runt i Finland?

– Visst är det allvarligt och beklagligt att de har kommit in på finsk mark, med tanke på vad symbolen står för. Det här måste ses över så att liknande vagnar inte kommer in i Finland igen.
Tero Kosonen säger att Rauanheimo varit i kontakt med gränsen och järnvägsoperatörer om hur man ska gå tillväga i framtiden.
– Alla vagnar som kommer över gränsen ska granskas noggrant. Om vi hittar liknande symboler igen kommer de att tvättas bort eller målas över vid gränsen.
Läs också: Sibiriska koltåg rullar till Hangö tills vidare
Artikeln uppdaterad på måndagen den 14 mars: Nya uppgifter om att det rörde sig om en märkt vagn i Koverhar och en märkt vagn i Kouvola.

ANDRA LÄSER