De står på scenen i Svenska Teaterns storsatsning i höst

På torsdagen avslöjade Svenska Teatern vilka skådespelare som tar plats på scenen under höstens storsatsning Själarnas ö.

Från vänster: Sonia Haga, Mitja Sirén, Sophia Heikkilä, Johanna af Schultén, Kira-Emmi Pohtokari, Minttu Mustakallio och Saga Sarkola. Ylva Ekblad saknas från bilden.
HBL
31.03.2022 12:28 UPPDATERAD 01.04.2022 14:57
Tanken var att Svenska Teatern skulle ha urpremiär för Själarnas ö redan för två år sedan, men det var innan pandemin det. Glädjen är därför stor när man nu ser fram emot att sätta upp pjäsen i höst.
Föreställningen baserar sig på Johanna Holmströms roman med samma namn som handlar om mentalsjukhuset på Själö i den åboländska skärgården. Kvinnliga patienter skickades till ön fram till 1962, och få av dem fick någonsin lämna den. Mikaela Hasán står för regin och bearbetning av texten för föreställningen som har urpremiär den 8 september på Stora scenen.
– I berättelsen flätas personhistoria och en tid i Finlands historia ihop på ett berörande och mångbottnat sätt. Johanna Holmströms text ger starka bilder och förnimmelser av vad människor som varit intagna eller arbetat på Själö hospital, kunde ha tänkt, känt och upplevt, omgivna av havet och tystnaden. Det är en berättelse som får en att reflektera över psykisk hälsa, stigmatisering och syn på det som avviker från gällande normer, säger Hasán i pressmeddelandet.

Över 200 broderade tyglappar

Svenska Teatern skriver också i pressmeddelandet att det är skådespelarna Ylva Ekblad, Sonia Haga, Sophia Heikkilä, Minttu Mustakallio, Kira-Emmi Pohtokari, Saga Sarkola, Mitja Sirén och Johanna af Schultén som kommer att stå på scenen i höst.
Mustakallio, som spelade Tova Randers i Män kan inte våldtas på Lilla Teatern i fjol, syntes också på Svenska Teaterns scen år 2017 i en uppsättning av Roland Schimmelpfennigs Peggy Pickit ser Guds ansikte.
I pressmeddelandet glädjer man sig också åt att teatern har samlat in över 200 broderade tyglappar sydda av personer runtom i Finland, som kommer användas till scendräkterna. På tyglapparna finns broderade budskap eller namn på kvinnor som brodöserna har valt att hedra.
Uppdaterat fredag 1.4 kl. 14.56: Alla personers namn i bildtexten.

ANDRA LÄSER