Tyska Thomas Cook-bolaget flyger än – men får inte flyga hem nordbor

Solresebolaget Condor i Frankfurt ägs av den konkursdrabbade resejätten men flyger än. Strandsatta nordbor får det däremot inte flyga hem.

Thomas Cooks tyska flygbolag flyger än. Någon snabb omfördelning av bolagets leasade plan är inte att vänta.
23.09.2019 12:06 UPPDATERAD 24.09.2019 11:54
Tyskarnas mest legendariska charterbolag Condor fortsatte på måndagen att flyga normalt med omkring hälften av sina närmare 50 flygplan. Några nya resor säljer man inte längre inom koncernen, men den tyska produktionen flygs tillsvidare.
Några nordiska passagerare får Condor, som redan har sökt om konkursskydd av den tyska regeringen, däremot inte av juridiska skäl flyga hem.
I Norden står det skandinaviska dotterbolagets samtliga tolv Airbusplan på marken, vilket drabbar koncernens researrangörer Tjäreborg i Finland och Ving, Globetrotter, Spies i de andra nordiska länderna.
Nordiska Thomas Cook Airlines Scandinavia ser, som flera andra frigående Thomas Cook-enheter åtminstone till pappers ut att vara en lönsam verksamhet. Bolaget ska under räkenskapsåret 2017-18 ha omsatt omkring 570 miljoner euro med en vinst på 30 miljoner euro före skatt, skriver den danska resesajten Check-in.

Leasade plan bundna till konkursförvaltaren

Den största delen av Thomas Cooks flygflotta om 116 flygplan är leasade flygplan; det nordiska dotterbolaget med huvudkontor i Köpenhamn leasar i huvudsak från det kinesiska leasingföretaget CCB eller irländska Macquarie.
Något snabbt skifte i leasingavtalen i den rådande krisen med turister som behöver få komma hem går inte att räkna med. Enligt den internationella Kapstaden-konventionen om leasing ska konkursförvaltningen först ha en chans att få upp planen i luften på nytt.
De flygplan som lämnat finländska Tjäreborgkunder strandsatta är danskregistrerade. Dansk lag ger konkursförvaltaren två månader på sig att ostört planera en eventuell fortsättning. I Finland är motsvarande regel sex månader.
I så fall blir det snarare så att de Thomas Cook-grenar, som ännu inte har satts i konkurs och förbjudits all vidare verksamhet, hyr in flygkapacitet.

Flora av jourande räddare

Europa har en växande flora av flygbolag som enbart jourar för att rycka in med så kallad wet lease eller Acmi-leasing där det behövs – ett fullt fungerande plan och besättning på önskad tidtabell där nöden, eller efterfrågan på flygstolar, är störst.
Störst i Europa är för tillfället irländska Cityjet, som bland annat står för mycket av SAS Finlandsproduktion. En betydande del av snabbleasing-kapaciteten är just nu anlitad för att täcka upp för de omkring 40 Boeing 737 Max-flygplan som står i flygförbud i Europa efter en serie olyckstillbud.
Thomas Cook-koncernen har sitt flyg uppdelat på fyra flygbolag. Förutom de två i Tyskland och Danmark, flyger ett bolag med bas i Storbritannien och ett i Spanien, med bas på Mallorca. De två senare har lagt ner alla flygningar.

ANDRA LÄSER