Analys: Bra åldersstruktur men nya stjärnor behövs

Gruppspelet i Nations League avslutas på måndag för finsk del. I mars inleds kvalet för EM 2024 i Tyskland. Stommen kommer väldigt långt att vara den samma som de senaste åren. Återväxten inom finsk fotboll är hyfsad även om spelarna med stort potential i viss mån lyser med sin frånvaro. Så här ser det ut lagdel för lagdel.

Lukas Hradecky är given etta i landslaget så länge han är med.
Jonas von Wendtjonas.wendt@hbl.fi
23.09.2022 17:49 UPPDATERAD 23.09.2022 21:14

Målvakter

Lukas Hradecky förlängde nyligen kontraktet med Leverkusen till 2026 och säkrade senast med den underskriften en ekonomiskt oberoende framtid. Årslönen ligger på cirka fem miljoner euro. Hradecky är åtminstone med i kvalet till EM 2024.
Jesse Joronen har fastnat i serie B och karriärkurvan är det lite si och så med. Carljohan Eriksson har fått en tuff inledning på säsongen i Dundee United men har gått framåt oerhört de senaste åren och börjar närma sig sina bästa år i karriären.
Bakom trion är det främst Viljami Sinisalo och Pargaskillen Lucas Bergström som trycker på. Sinisalo har varit förstaval i U21-landslaget. Bergström är utlånad till Peterborough från Chelsea och har spelat bra där. Betydligt bättre än Sinisalo gjort i Burton som precis som Peterborough håller till på den tredje högsta serienivån i England. Den 205 centimeter långa Bergström är en oslipad diamant som fått träna i flera år i bästs möjliga miljö i jätteklubben Chelsea.

Försvarsspelare

Bra åldersstruktur och en utmärkt bredd på mittbacksposten men den där riktigt stora ledstjärnan saknas. Tenho, Väisänen, Jensen, Ivanov, O'Shaugnessy, Hoskonen och Tomas är alla bra spelare men ingen av dem är under 25 år och ingen kan klassificeras som ett ungt löfte längre. Utvecklas kan samtliga naturligtvis men dörren till de större klubbarna håller på att stängas.
Från de yngre leden märks bland andra Ville Koski som gjort en utmärkt säsong i Honka och Robin Tihi som varit given i allsvenska IFK Värnamos startelva efter utlåningen från storklubben AIK. Båda är utmärkta i spelet med boll, en egenskap som inte kan betonas nog i dagens fotboll.
I fallet Tihi återstår ännu att se vilket land han väljer på A-landslagsnivå. Som junior har han spelat både för Finland och Sverige men kan via sina rötter också välja Marocko om chansen skulle uppstå. Hittills har Tihi inte velat låsa sig vid ett alternativ. Kunde kanske vara dags för landslagstränare Markku Kanerva att åka på en höstlig övertalningsresa till Småland.
Robin Tihi i aktion.
Ytterbackspositionen utgör som vanligt ett visst problem. Jukka Raitala har tackat för sig och i dagsläget finns egentligen bara Jere Uronen och Nikolai Alho att tillgå. Alho är väldigt offensivt inriktad och inte alltid den säkraste bakåt medan Uronen är både skadenebägen och knappt får spela alls i klubblaget Brest. Ilmari Niskanen och Pyry Soiri kan också matchas som ytterbackar men läget är långt ifrån optimalt på den posten. I synnerhet som det finns väldigt ont om påläggskalvar från de yngre leden. Albin Granlund kan fortfarande behövas.
Den ”finska sjukan” där de bästa och tongivande spelare i ung ålder flyttas till en central roll märks tydligt på ytterbacksposten.

Mittfältare

Glen Kamara är 26, Rasmus Schüller 31 och Robin Lod 29. Kamara borde ha bytt klubb från Rangers för ett bra tag sedan, osannolikt att han når sitt absoluta potential i skotska ligan. Schüller håller i flera år till. Djurgårdenankaret gör sällan en dålig match. Robin Lod gör det utmärkt i MLS men har gått lite trögare i landslaget en längre stund.
Bakom dem är det främst Lucas Lingman, Onni Valakari och Kaan Kairinen som aspirerar på en plats i startelvan. I viss mån också Robert Taylor. Valakari hör inte till Kanervas favoritspelare och Kairinen har haft problem med skador. Lingman har glänst sedan han återvände till HJK från allsvenska bottenlaget Helsingborg. Hoppas Lingman träffar rätt i nästa flytt utomlands. Potentialen är stor.
Lucas Lingman har potential att ta en plats i startelvan i landslaget.
Urho Nissilä riskerar att hamna lite i offside då han håller till i Sydkorea.
Anssi Suhonen har jobbat sig tillbaka efter en svårare skada och har redan spelat för reserverna i HSV. Suhonen är ett namn att lägga på minnet. Om kroppen håller ihop vill säga.
Niklas Pyyhtiä? Håller i Bolognas primaveraled. 18 år ung är allt möjligt. De kommande två-tre åren blir avgörande för på vilken nivå han hamnar.
HJK:s Santeri Väänänen har tagit stora steg i utvecklingen. Skador har stört men potentialen finns.

Anfallare

Teemu Pukki "tvingades" göra en sista säsong i Norwich. Nästa sommar är han 33 år gammal och kan flytta gratis vart han vill. Intresserade klubbar finns garanterat, kanske en flytt tillbaka till ungdomens Spanien ligger inom räckhåll. Pukki är, så länge snabbheten finns där, given på topp i landslaget.
Teemu Pukki trivs i landslaget.
Joel Pohjanpalo är en bra målskytt och kommer naturligtvis att finnas med i flera år än. Men det finns trots allt en orsak till att han spelar i serie B.
Fredrik Jensen har gjort en lovande höst i Augsburg och Borgåsonen kan vara på väg mot nästa nivå, förutsatt att kroppen håller ihop. Jensen har haft ruskiga problem med att hållas hel och frisk under sejouren i Bundesliga.
Benjamin Källman är en klassisk center med fysiken som krävs för att skapa oro i straffområdet. Intressant att se hur det går för honom i Cracovia.
Marcus Forss? Känns som att karriären går lite på tomgång. Aningen ensidig men rätt använd ett vapen.
Lassi Lappalainen gjorde en kvart i EM sommaren 2021 men har inte spelat en minut landslagsfotboll sedan dess.
Oliver Antman är med i truppen mot Rumänien och Montenegro men han har inte spelat särskilt mycket i Nordsjælland vilket är oroväckande med tanke på att klubben ifråga gjort sig känd för att satsa på unga spelare, ge dem chansen och sen sälja dem vidare.
Oliver Antman.
Naatan Skyttä är utlånad till Viking i norska ligan och den flytten verkar ha gjort honom gott. I Touluse gick det trögt.
Eetu Mömmö har hållit till i Lecces primaveralag utan att glänsa.
Av spelarna i den inhemska ligan är HJK:s Casper Terho och Honkas Agon Sadiku de mest intressanta.
Agon Sadiku.

Nations League-matchen mellan Finland och Rumänien hann inte med till denna tidnings pressläggning. Läs om matchen på www.hbl.fi

ANDRA LÄSER