Vinterdäckssäsongen inleds snart – "Lönar sig inte att skjuta upp"

Det är hög tid att byta till vinterdäck enligt Bildäcksförbundet.

"Det lönar sig inte att skjuta upp och tänka på att spara på vinterdäcken. Däcken under bilen slits alltid, och det viktigaste är att däcken är lämpliga med tanke på årstiden och vädret", säger Jarmo Nuora, ordförande för Bildäcksförbundet, i ett pressmeddelande.

Skyldigheten att använda vinterdäck börjar i början av november. I samband med däckbytet ska man försäkra sig om att mönsterdjupet och antalet dubbar håller måttet, påminner Bildäcksförbundet i ett pressmeddelande.

Då den första snön faller på många håll i landet är det ett tecken för bilisterna att det är hög tid att gå över till vinterdäck.

”I norra och mellersta Finland har det redan fallit mycket snö, och även på andra håll i Finland är vintern på kommande. Vädret kan förändras snabbt, så för att man tryggt ska kunna röra sig på vägen måste däcken redan vara bytta”, säger Jarmo Nuora, ordförande för Bildäcksförbundet, i pressmeddelandet.

Enligt vägtrafiklagen ska vinterdäck användas mellan den första november och den sista mars om väglaget kräver det. Om en väg kräver det får vinterdäck användas också i övrigt.

”Det lönar sig inte att skjuta upp och tänka på att spara på vinterdäcken. Däcken under bilen slits alltid, och det viktigaste är att däcken är lämpliga med tanke på årstiden och vädret", säger Nuora.

ANDRA LÄSER