Nyckeln till Napoleons cell såld dyrt

Nyckeln till den fängelsecell där Frankrikes tidigare envåldshärskare Napoleon hölls fram till sin död har sålts på auktion för 92 000 euro.

Napoleon Bonaparte, i ett porträtt målat av den franske konstnären Paul Delaroche.
Ex-kejsaren Napoleon avled som brittisk fånge på den avlägsna ön Sankt Helena i södra Atlanten år 1821. Nyckeln till cellen hittades för inte så länge sedan i en koffert i Skottland.
Den 13 centimeter långa och rostiga stålnyckeln uppges ha förts till Storbritannien av den brittiska generalen Charles Richard Fox, som enligt auktionshuset Sotheby's ville ge den till sin mamma, som var en stor beundrare av fransmannen.
På det kuvert som nyckeln legat i står det skrivet att det är "nyckeln till rummet på Sankt Helena, i vilket Napoleon dog och som jag tog från dörren år 1822".
– Familjen som hade den visste alltid att den fanns där någonstans, men att den var undanlagd, säger Sotheby's expert David MacDonald.
Artefakter från Napoleoneran säljs ofta och inte sällan dyrt på auktion. Nyckeln skiljer sig dock från andra föremål som har mer eller mindre koppling till den franske härskaren, säger MacDonald, "särskilt som det är nyckeln till rummet där han dog".
Napoleon Bonaparte var 51 år gammal när han avled. Hans militära befäl, maktspel och imperiebygge, men också liberala reformer, har skrivit in honom som en av huvudpersonerna i Europas historia.

ANDRA LÄSER