Efter branden i Borgå: "Vi går grundligt igenom sådant som har med fastigheten att göra"

Utredningen av orsaken till branden i Gamla stan i Borgå kan ta en till två månader. Det uppskattar kriminalkommissarie Freddie Cederlund.

Polisen gör en brandorsaksutredning i samarbete med Räddningsverket och Borgå stad. Branden i en fastighet i Gamla stan förra veckan orsakade stora skador och kunde ha spritt sig i den historiska stadsdelen.
Anna Svartströmanna.svartstrom@hbl.fi
15.08.2022 12:17 UPPDATERAD 15.08.2022 12:38
Förra veckan fick restaurang Meat District i Borgå omfattande skador i en brand som hotade att sprida sig i den historiska stadsdelen. Byggnaden, som också inrymmer ett kafé, är så gott som totalförstörd.
Polisen gör nu tillsammans med Räddningsverket och Borgå stad en brandorsaksutredning.
– Vi undersöker först brandorsaken och i samma veva om det finns skäl att misstänka vårdslöshet eller något liknande. I det här skedet kommenterar vi inte det när utredningarna är på hälft, säger kriminalkommissarie Freddie Cederlund på polisen i östra Nyland.
Räddningsverket gick direkt efter branden ut med att den ser ut att vara kopplad till skorstenen eller luftkanalen i restaurangen. I det skedet verkade händelseförloppet vara normalt. På polisen vill Cederlund ännu inte kommentera de uppgifterna.
Även Anis´s café som ligger i samma byggnad som Meat district totalförstördes i branden.
Samtidigt har Miljöhälsovården vid Borgå stad påtalat brister i bland annat hygienen. Enligt Cederlund är det just på den punkten som staden är inkopplad.
– Noggrannhet och sådant liknande måste vi utreda här. Är det sedan brottsligt, vårdslöshet eller så, det ska utredas under utredningens gång. I det här skedet tar vi inte ställning till det.
Cederlund uppskattar att utredningen kommer att ta en, eller kanske till och med två månader. Han säger att en utredning alltid är rätt omfattande, speciellt när det handlar om byggnader med stora skador. 
– Vi går grundligt igenom sådant som har med fastigheten att göra.

ANDRA LÄSER