Statsministern festade på nattklubb – trots vetskap om exponering

Statsminister Sanna Marin visste om att hon kunde vara smittad, men valde att fortsätta festa i Helsingfors.

Sanna Marins utekväll väcker stor uppståndelse i medier. Arkivbild.
06.12.2021 07:15 UPPDATERAD 06.12.2021 21:51
Pekka Haavistos (Gröna) coronasmitta får ringar på vattnet. Den här gången stormar det kring Sanna Marin (SDP) efter en utekväll i helgen.
Marin satt, liksom flera andra ministrar, i möte med Haavisto på fredagen. På lördagen nåddes hon av beskedet om att Haavisto var smittad vid klockan 19.20, skriver flera medier.
Vid tidpunkten befann hon sig på Restaurang Grotesk i Gardesstaden, i sin mans och några Youtubekändisars sällskap. Senare ska de ha gått till nattklubben Butchers på Nylandsgatan. Det skriver Seiska.
Men trots samtalet från sin rådgivare, statssekreterare Henrik Haapajärvi ska Marin ha fortsatt festa in på småtimmarna och tagit åtminstone en sväng på dansgolvet.
– Det sades åt mig att det inte föranleder några särskilda åtgärder, säger Marin till Helsingin Sanomat på söndagen.
En direkt uppmaning att undvika umgänge med andra människor ska ha kommit först senare under kvällen, klockan 22. Då skickades ett sms till alla ministrar.
Men meddelandet nådde Marin först på söndagen, skriver hon på Twitter. Detta eftersom hon hade med sig sin riksdagsmobil på nattklubben, inte regeringsmobilen.
– Jag borde ha haft bättre omdöme i det läget, och förstått att dubbelkolla informationen jag fick, säger Marin till HS.

Poserar med Janne Raninen

Samtidigt blåser en annan storm kring Sanna Marin.
Tidigare på lördagen var hon även på journalisten Ina Mikkolas boksläpp i Helsingfors. På en bild från tillställningen poserar Marin med Janne Raninen, även känd som Solvalla-Janne, vilket väckt uppståndelse i sociala medier.
Raninen släpptes fri i mars 2021 efter att ha suttit fängslad sedan 1998, dömd för två mord.
Janne Raninen publicerade en bild på sig själv med statsminister Sanna Marin på Instagram.

Kritik från oppositionen

Under dagen har oppositionen riktat kritik mot statsminister Marins agerande. Kritiken har bland annat kommit från Sannfinländarna och Samlingspartiet.
"Det är något här som inte verkar trovärdigt? Kan det verkligen vara så att statsminister Sanna Marin inte är anträffbar för statsrådets säkerhetsenhet i dessa tider? Vad kan hända under den tiden?", skriver riksdagsledamot Timo Heinonen (Saml) på Twitter.
Sannfinländarnas tidigare ordförande, riksdagsledamot Jussi Halla-aho undrar varför Marin beter sig på detta vis.
"Varför beter sig statsministern på ett sätt som skulle leda till hennes avgång i vilken annan civiliserad stat som helst? Det enkla svaret: för att hon kan. Under de senaste två åren har hon lärt sig att hon är oåtkomlig. Det finns inget som medierna inte skulle förklara på bästa vis å hennes vägnar", skriver Halla-aho.

Testade negativt

Sanna Marin har testat sig för coronaviruset två gånger sedan fredagens möte. På måndagskvällen kunde statsrådet meddela att det andra testresultatet – precis som det första – var negativt.

ANDRA LÄSER