Laporta: Vi är tillbaka

Köpet av Ferran Torres från Manchester City indikerar att en ny era inleds i FC Barcelona. Detta enligt ordföranden Joan Laporta. Samtidigt har klubben inte möjlighet att registrera sitt nyförvärv. Åtminstone inte ännu.

Joan Laporta och Ferran Torres.
04.01.2022 06:41 UPPDATERAD 04.01.2022 08:06
För att Torres, 21, ska rymmas under det lönetak som gäller för Barcelona måste klubben sälja några spelare i januari eller ta till impopulära lönesänkningar för att Torres ska kunna registreras.
Samtidigt talar Laporta om att bygga en ny dynasti med världens bästa spelare. Dortmunds Erling Håland är en som nämnts men en klubb med ett skuldberg på 1,3 miljarder euro kan möjligtvis ha svårt att punga ut med 150-200 miljoner euro.
– Vårt tekniska team jobbar stenhårt för att få ihop ett superbt lag. Om allt gör rätt är det mesta möjligt, säger Laporta till The Ahtletic.
– Barcelona har studsat tillbaka. Ferran är ett bevis för det.
Torres har slagit igenom i det spanska landslaget med dunder och brak. I City blev facit 43 matcher och 16 mål.
Barcelonas ekonomiska problem är väldokumenterade. Åratal av vanskötsel och en helskev lönestruktur har gjort att skuldberget vuxit i rasande takt.
För förra räkenskapsåret redovisade klubben en förlust på 481 miljoner euro. Ändå godkände styrelsen en budget på 765 miljoner euro för säsongen 2021–2022.
Enligt sportdirektören Mateu Alemany kommer man däremot att registrera veteranen Dani Alves inom de närmaste dagarna. Den väldigt meriterade brassen återvände till Camp Nou efter en paus på fem år och han utgör ingen större belastning då det gäller lönetaket.
38-åringen ville enligt uppgifter bara ha en euro i månaden i lön men den spanska ligans minimilön ligger på 155 000 euro. Det är vad Dani Alves får. Hade ha velat utmäta sitt marknadsvärde hade han alltjämt fått en flera miljoner euro om året.

ANDRA LÄSER