Nobelpris i medicin till svenske Svante Pääbo

Han vet det mesta om människans förfäder – svenske Svante Pääbo får årets Nobelpris i medicin

Svensken Svante Pääbo får årets Nobelpris i medicin.
03.10.2022 07:11 UPPDATERAD 03.10.2022 17:22
Nobelpriset i fysiologi eller medicin 2022 tilldelas Svante Pääbo för "hans upptäckter rörande utdöda homininers arvsmassa och människans evolution".
Ett jubel utbröt i salen när Thomas Perlmann, sekreterare i Nobelkommittén för fysiologi eller medicin, läste upp Svante Pääbos namn.
"Genom banbrytande forskning åstadkom Svante Pääbo vad ingen trodde var möjligt: kartläggning av arvsmassan från neandertalare, en utdöd släkting till nu levande människor", skriver Nobelförsamlingen i ett pressmeddelande.
Thomas Perlmann gav först en kort nominering på svenska och läste därefter upp mer om Svante Pääbo på engelska.

Fynd om korsningar

Nobelförsamlingen lyfter bland annat fram Pääbos fynd gällande korsningar mellan Homo sapiens och våra utdöda släktingar efter migrationen från Afrika för omkring 70 000 år sedan.
"Genflödet från utdöda människoformer som lämnat spår hos nu levande människor utanför Afrika har visats ha fysiologisk betydelse, bland annat för människors försvar mot infektioner", skriver man.
Enligt Nobelförsamlingen har Pääbos upptäckter skapat ett helt nytt forskningsfält – paleogenomik.

Nya förutsättningar

"Hans kartläggning av arvsmassa från utdöda neandertalare och denisova har gett oss helt nya förutsättningar för att förstå den genetiska grunden för vad som gör oss alla unikt mänskliga", står det i pressmeddelandet.
Över 800 nomineringar till priset kom in från vetenskapssamhället i år. Beslutet fattades av de 50 ledamöterna som sitter i Nobelförsamlingen vid Karolinska institutet.
I fjol delade forskarna David Julius och Ardem Patapoutian, båda verksamma i USA, på priset i fysiologi eller medicin. De belönades för sina upptäckter av receptorer på kroppens celler som gör att vi kan uppfatta temperatur och beröring.

Förra årets pristagare

Förra året gick Nobelpriset i fysiologi eller medicin till David Julius och Ardem Patapoutian, för deras upptäckter om hur temperatur och tryck översätts till nervsignaler.
David Julius använde växtämnet kapsaicin, som framkallar känslan av hetta i chilipeppar, för att identifiera en receptor som kan registrera värme i hudens nervtrådar.
Ardem Patapoutians upptäckt handlade om hur celler reagerar på mekaniskt tryck. Han upptäckte en helt ny klass av sensorer som finns både i hudens nervändar och inre organ.
Deras fynd har förklarat en fundamental del av vår förmåga att uppfatta omgivningen, enligt Nobelförsamlingen. De utgjorde nämligen startskottet för en snabb forskningsutveckling som blottlagt hur förnimmelsen av värme, hetta, kyla och olika mekaniska stimuli kan uppstå i vårt nervsystem.
Källa: Nobelförsamlingen
Källa: TT

Fakta | Så utses Nobelpristagarna

Nobelpristagarna i fysik och kemi, samt mottagarna av Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne, utses av Kungliga Vetenskapsakademin.
Medicinpristagarna utses av Nobelförsamlingen vid Karolinska institutet och Svenska Akademien beslutar om vem som ska få litteraturpriset.
Vid samtliga dessa institutioner finns särskilda Nobelkommittéer, som varje år gör omfattande utredningar kring ett urval nominerade. Namnförslagen kommer in via nomineringar, som bara får göras av vissa särskilt utsedda personer. Det handlar exempelvis om forskare, tidigare pristagare och akademiledamöter. Kommittéerna tar fram ett förslag som läggs fram för respektive prisutdelande institution, som därefter röstar fram årets pristagare.
Gällande fredspriset så utser Stortinget i Norge de ledamöter som bildar den norska Nobelkommittén, som ansvar både för utredningsarbetet och prisbeslutet.
Källa: Nobelstiftelsen
Källa: TT

ANDRA LÄSER