Thailands ex-premiärminister verkar ha flytt landet

Thailands tidigare premiärminister Yingluck Shinawatra misstänks ha flytt landet, uppger thailändska poliskällor. Yinglucks parti Pheu Thai uppger att hon sannolikt flytt till Singapore med militärjuntans tysta godkännande.

Partikällor uppger att Yingluck lämnade Thailand redan i onsdags.
Tusentals av Yinglucks anhängare hade samlats utanför en domstol i Bangkok där en rättsprocess mot ex-premiärministern skulle avslutas. Men Yingluck infann sig inte vid domstolen.
Ex-premiärministern efterlystes efter att hon inte anlänt för att höra sin dom. Yingluck hotas av upp till tio års fängelse i ett fall som är kopplat till alltför stora subventioner till risodlare under hennes tid vid makten.
Yingluck blev premiärminister 2011 och störtades i en militärkupp 2014.
Yingluck är syster till den omtvistade landsflyktige ex-premiärminister miljardären Thaksin Shinawatra. Thaksin lämnade Thailand 2008 efter att han dömdes till fängelse för korruption. Yinglucks exil ser ut att bli dödsstöten för familjens politiska ambitioner i Thailand.
Syskonen har deltagit i den hårdföra thailändska maktpolitiken i ett årtionde trots två militärkupper, dödliga protester, ett flertal rättsprocesser och massiva beslag av klanens förmögenhet.
Familjen Shinawatra blev en politisk maktfaktor 2001 då Thaksin tog över styret i landet. Han lyckades få fart på ekonomin och genomförde de största bidragsprogrammen någonsin för Thailands fattiga landsbygdsbefolkning. Hans motståndare anklagade honom för att samtidigt utnyttja sin politiska makt för att gynna sina affärsintressen.
Thaksin är fortfarande avskydd bland den rojalistiska eliten i Bangkok, men älskad av den fattiga befolkningen på landet i speciellt norra Thailand.
Thaksin är en samlande kraft för sitt parti Pheu Thai och är känd som en skicklig politisk spelare. Men analytiker säger att Yinglucks exil betyder att klanens maktanspråk nu är över.
– Med två familjemedlemmar på flykt tappar familjen politisk legitimitet, säger Puangthong Pawakpan vid universitetet Chulalongkorn i Bangkok.
Hon tillägger att Yinglucks landsflykt sannolikt välkomnades av militärjuntan, som ogärna hade sett henne bli en politisk martyr i fängelset.

Affärsmän och generaler

För många av partiets anhängare steg Yingluck slutligen fram ur sin äldre brors skugga under rättegången. I domstolen uppvisade hon en karisma som de åldrande generaler som nu styr landet saknar.
Yinglucks stora rissubventionsprogram förde över pengar till partiets starka regioner i norra Thailand. Programmet led samtidigt av omfattande korruption och flera miljarder euro försvann. Yingluck förnekade åtalen och försvarade sig med att hon varit offer för ett "slugt politiskt spel".
Familjen Shinawatra har tidigare kunnat kalla ut tiotusentals anhängare – så kallade rödskjortor – på gatorna då de varit politiskt trängda. Men efter tre år av hårt militärstyre finns det inga möjligheter kvar till utbrett motstånd på gatorna.
Det finns inte heller några tecken på att juntan är villig att lämna ifrån sig makten. Militären har även låtit skriva en ny författning som kraftigt försvagar möjliga framtida demokratiskt valda regeringar. Juntan har utlovat val nästa år, men tidigare löften har inte infriats och valen har varje gång skjutits på framtiden.
ANDRA LÄSER