Nu börjar allvaret i VM-kvalet – Westerlund vill näta också i landslaget

Backgeneralen Anna Westerlund vet vad som krävs för att besegra Irland i tisdagens livsviktiga VM-kvalmatch. Den 32-åriga mittbacken hör till de absoluta nyckelspelarna då VM-drömmen ska hållas i liv på Olympiastadion.

Anna Westerlund vet att försvaret är i nyckelroll då Finland ställs mot Irland i VM-kvalet på tisdagskvällen.
Filip Saxén
26.10.2021 07:30 UPPDATERAD 26.10.2021 07:50
Efter två planenliga segrar över Slovakien och Georgien börjar allvaret för landslaget då Irland står för motståndet i tisdagens VM-kvalmatch på Olympiastadion.
Slovakien och Georgien i all ära. Om Finland vill ta sig till VM har laget inte råd att tappa poäng mot den kaliberns lag utan det är lag Finland bara ska besegra.
Med sex poäng i bagaget efter 2–1-segern över Slovakien och 3–0 mot Georgien kan de två följande matcherna vara direkt avgörande för lagets chanser att ta sig till VM i Australien och Nya Zeeland.
– Vi har tagit två måstesegrar och kan inte vara annat än nöjda med det resultatet. Samtidigt var det lite onödigt jämnt mot Slovakien, säger Anna Westerlund.
Den Pargasbördiga spelaren har sin vana trogen slitit 90 minuter per match i försvaret. Något hon gjort redan en längre tid i landslaget och förstås också i klubblaget Åland United.
Tillsammans med Emma Koivisto, Natalia Kuikka och Tuija Hyyrynen bildar Westerlund backlinjen som landslagstränaren Anna Signeul litar på i vått och torrt. Kvartetten är samspelt, vet var de har varandra och bildar ett oerhört starkt defensivt kollektiv.
I EM-kvalet, som resulterade i en finländsk mästerskapsplats, släppte laget in bara två mål på åtta matcher. Tillsammans med det starka kontringsspelet och fasta situationer är defensiven i nyckelposition också i VM-kvalet.
– Försvaret måste alltid fungera. Mot Slovakien släppte vi in ett onödigt mål men jag ser nog att defensiven fungerat bra i VM-kvalinledningen precis som den gjort redan en längre tid, säger Westerlund.
32-åringen vet vad hon talar om. Hon är den mest rutinerade spelaren i landslagstruppen och är den damspelare som representerat Finland flest gånger genom tiderna. I matchen mot Slovakien springer hon in på planen för 136:e gången. Bara Jari Litmanen har spelat fler landskamper (137) i Finland. I vår lär Westerlund toppa den statistiken då VM-kvalet fortsätter.
– Det är inte bara backlinjen som ska veta hur defensiven fungerar utan hela elvan på planen och spelarna på bänken vet vad som krävs och vad som ska göras. Alla spelare deltar i försvarsarbetet och alla känner till sina roller, säger hon.
– Det hjälper förstås att vi spelat länge tillsammans. Det ger trygghet åt oss då vi vet att alla sköter sina uppgifter och kan försvara.
Anna Westerlund hittade rätt åtta gånger under ligasäsongen och hon vill gärna näta också i landslaget.

Kontringar mot Irland

Mot Irland väntar som sagt ett betydligt tuffare motstånd än Finland stött på hittills i kvalet. Sverige är den solklara favoriten i kvalgruppen medan Finland och Irland är lagen som kämpar om andraplatsen och en plats i det fortsatta kvalet.
– Samtidigt som det blir en svårare match för oss blir det enklare för oss att hålla tempo i vårt spel då också motståndarna håller ett högre tempo, säger Westerlund.
I de inledande matcherna har Finland fått föra spelet och hålla mycket boll. I de kommande matcherna kan matchbilden förändras en del. Men det är inte enbart dåligt för det finländska laget. Kontringsspelet har så gott som helt lyst med sin frånvaro hittills men mot Irland kan Finland utnyttja sitt vapen bättre.
– De kanske lyfter laget lite mer vilket ger oss ytor bakom deras linje, säger Westerlund.
Mot Georgien fick Finland chansen att vända spelet en gång – det resulterade i Sanni Franssis 0–2-mål sedan Linda Sällström vunnit en löpduell ute till höger och friställt Real Sociedad-spelaren.

Hittade målformen i ligan

Fasta situationer är en sak tränaren Anna Signeul poängterat och talat om gång på gång inför och under VM-kvalet. Och just i de fasta situationerna spelar Westerlund en nyckelroll.
Hon är en stark huvudspelare och ska eliminera motståndarnas försök i det egna straffområdet och dessutom vinna luftdueller också i den offensiva boxen.
– I landslaget finns det inte så mycket tid att finslipa på detaljerna men vi lägger ner så mycket tid vi kan på de fasta situationerna och det är ett vapen vi har. Vi har en bra stomme vi kan bygga på, säger Westerlund.
I klubblaget Åland United hände något den här säsongen som inte hänt tidigare. Westerlund steg fram och blev en fruktad målskytt och var ett ständigt hot i de fasta situationerna. Till slut blev det åtta fullträffar under ligasäsongen då ÅU slutade tvåa efter mästarna KuPS.
– Vad var det som egentligen hände? undrar Westerlund själv om målformen i klubblaget.
– Det är skönt att bollarna träffat huvudet och gått i mål. Jag har ju under hela min karriär varit uppe på alla fasta situationer och plötsligt bara händer det här och jag gör en massa mål. Det är nog kul att det gör det, säger hon.

Vad beror det på att du nu gör så många mål?

– Det finns nog inget recept till det. Det är bara något som hänt. Jag vet inte riktigt vad det beror på men jag hoppas att jag också kan hitta målformen i landslaget, säger Westerlund.
Hon är nöjd med sin egen säsong också om klubbens säsong blev en liten besvikelse då Åland United inte klarade av att försvara sin titel från i fjol.
– Personligen var säsongen bättre än för ett år sedan. Det var mer lugn och bättre på alla delområden, säger hon.
– Och då vi kunde spela hem cuptiteln kan vi vara rätt nöjda med säsongen. Det var plåster på såren efter att vi inte vann ligan.

VM-kvalmatchen Finland–Irland spelas på tisdag klockan 18.15 på Olympiastadion i Helsingfors.

VM-kval

Sverige 3 3 0 0 6-0 9
Finland 2 2 0 0 5-1 6
Irland 1 0 0 1 0-1 0
Slovakien 2 0 0 2 1-3 0
Georgien 2 0 0 2 0-7 0
Kommande matcher:
26.10: Slovakien–Georgien, Finland–Irland
25.11: Irland–Slovakien, Sverige–Finland.
30.11: Sverige–Slovakien, Irland–Georgien.

Flest landskamper

Spelarna som spelat flest landskamper för Finland:
1. Jari Litmanen 137 matcher.
2. Anna Westerlund* 135.
3. Laura Österberg Kalmari 130.
4. Sanna Valkonen 120.
5. Jessica Julin och Anne Mäkinen 118.
7. Tuija Hyyrynen* 114.
8. Linda Sällström* 111.
9. Anna-Kaisa Rantanen, Jonatan Johansson och Sami Hyypiä 105.
* = aktiva spelare.

ANDRA LÄSER