Hans muminmugg såldes för 7 550 euro

7 550 euro. Det blev priset på Thomas Riskas muminmugg när auktionstiden gick ut på lördagen. – Det är ganska mycket pengar för en mugg som ursprungligen kostade 36 euro, säger Riska.

Thomas Riska har cirka 80 Muminmuggar i sin samling.
Den gula Fazer-muggen från 2004 hör till de mest eftertraktade muminmuggarna bland samlarna. Den tillverkades exklusivt för Fazers kafé i bara 400 numrerade exemplar. Motivet är Tove Janssons teckning till en julreklam från 1951.
För en vecka sedan satte Esbobon och KSF Medias medarbetare Thomas Riska ut sin Fazer-mugg – nummer 55 – till försäljning på auktionssajten Huuto.net. Utropspriset var 5 000 euro. Ett dygn senare hade sju olika budgivare skjutsat upp priset till 6 100 euro. Sedan var det tyst fram till slutspurten nu i veckoslutet.
– De sista minuterna blev oerhört spännande. På fredag kväll låg budet på 6 600 euro, säger Riska.
Riska har sålt en Fazer-mugg ur sin samling också tidigare, i mars 2015.
– Då satte jag ett lågt utropspris, men de sista timmarna steg priset till 5 000 euro.
Båda muggarna har varit oöppnade och kvar i sina ursprungliga cellofanförpackningar. Riska köpte dem själv 2004 i Fazer-kaféet på Glogatan. Priset var 36 euro.
Den osannolika värdeökningen på Riskas Fazer-mugg är någonting som till exempel aktieplacerare i de flesta fall bara kan drömma om. Riska säger att han nog anade att muggarna kunde bli värdefulla när han köpte dem 2004 och därför lät han bli att öppna cellofanförpackningen.
– Jag hade märkt att folk redan då samlade och att priserna kunde bli höga för sådana muggar som inte längre var i produktion. Jag anade att en mugg som görs i bara 400 exemplar kunde bli eftertraktad, men inte kunde jag föreställa mig sådana här priser.
Fazer-muggar har betingat höga priser också på annat håll. I februari såldes en likadan för 84 900 svenska kronor (drygt 8 000 euro i dagens valutakurs). Säljare var en samlare i Haparanda i Sverige och köparen var från Norge. Och härom veckan såldes en Fazer-mugg i Finland för 6 500 euro. Den var inte kvar i originalförpackningen.
Förutom Fazer-muggen hör "Mumintrollet dagdrömmer" till samlarnas dyrgripar. Den tillverkades i 2005 exemplar år 2005.
De muggar som enligt Riska omsätts mest bland samlarna är från 1990-talet och inte längre i produktion. De brukar kosta mellan 100 och 400 euro.

Var det ett svårt beslut att sälja?

– Muggen har varit gömd i ett skåp så det var inte svårt. När jag sålde den förra muggen 2015 reste jag till USA på min kusins bröllop. Nu åker jag till USA igen tillsammans med familjen. I stället för att muggen bara står i ett skåp får den bidra till värdefulla minnen.

Bubbla?

Den hysteri som rått kring muggarna väcker frågan om det har uppstått en bubbla – det handlar trots allt om industriellt framställda föremål. Enligt Riska hänger mycket på hur lanseringen av nya modeller sköts. Det är Fiskars som låter tillverka muggarna under varumärket Arabia.
Till exempel reagerade många negativt när den mugg som skulle säljas enbart på Mumindagen den 9 augusti tog slut på rekordtid. Strax efteråt fanns muggar till salu för över 100 euro på auktionssajterna. Lanseringen kritiserades också för att storleken på upplagan inte har offentliggjorts.
– Sådana här saker ökar inte samlarintresset, säger Riska.
Å andra sidan, säger han, så finns det många samlare runtom i världen.
– Eftersom Fazer-muggen gjordes i bara 400 exemplar så finns det högst 400 personer i världen som kan ha en komplett samling. Det räcker med att två personer till varje pris ska ha en komplett samling för att priset ska skjuta i höjden.
Riska har själv ett 80-tal muminmuggar i sin samling. Många är 1990-talsutgåvor som inte längre finns till salu. Flera av dem är värda ett par hundra euro.
– De som fortfarande är i produktion använder vi som vardagsmuggar och när nya kommer lyfter vi de äldre till sidan.
De första muggarna har Riska fått i present, senare har han köpt muggarna själv.
– De är trevliga – och bra att dricka kaffe ur dessutom.
Läs också:
Priset på gamla muminböcker skjuter i höjden – kolla hur mycket dina böcker är värda

ANDRA LÄSER