Fler bombhot – Trump skyller på medierna

En sprängladdning lik de som skickats till demokratiska toppolitiker och Trump-kritiker har skickats adresserad till skådespelaren Robert De Niro. Det är än så länge oklart vem som ligger bakom raden av brevbomber. FBI utreder det som terrorism.

Polisavspärrningar utanför Barack Obamas hem i Washington.
Ytterligare två misstänkta brevbomber har upptäckts i USA: en adresserad till skådespelaren Robert De Niro och en till den tidigare vicepresidenten Joe Biden.
Det är än så länge oklart vem som ligger bakom sprängladdningarna. FBI utreder det som terrorism.
New York-polisen kallades till en adress som tillhör Robert De Niro på nedre Manhattan på torsdagsmorgonen. Ett misstänkt paket där skådespelaren själv stod som mottagare visade sig i en röntgenundersökning innehålla en anordning snarlik de som upptäckts de senaste dagarna.
De Niro har gemensamt med de andra adressaterna att han är en tydlig motståndare till den republikanske presidenten Donald Trump.
Myndigheterna rapporteras också ha hittat misstänkta försändelser adresserade till Joe Biden, tidigare vicepresident under den demokratiske presidenten Barack Obama. Ett av paketen påträffades på en postcentral i delstaten Delaware och påminner också om tidigare paket.
Paket nummer två till Biden ska enligt den amerikanska nyhetskanalen MSNBC också ha hittats på postcentralen.

Beskrivs som rörbomber

USA:s federala polismyndighet FBI har tillsatt en terrorutredning och kommer att fortsätta att "arbeta för att identifiera och gripa vem det än är som skyldig till att ha skickat de här paketen", skriver FBI-chefen Christopher Wray i ett uttalande.
Minst nio bomber har hittats innan de nått sin mottagare. Enligt FBI skickades sprängladdningarna inlindade i bubbelplast i vanliga kuvert med tryckta adressetiketter. Minst en bomb ska ha varit fylld med glasskärvor.
– Så här långt verkar det handla om rörbomber, säger New York-polisens anti-terrorchef John Miller.

Fördömde – och attackerade

USA:s president Donald Trump fördömde i onsdags brevbomberna och den eller de som ligger bakom dem. Men dagen därpå vände han fokus mot medierna:
"En mycket stor del av den Vrede vi ser i dag i vårt samhälle är orsakad av den avsiktligt falska och felaktiga rapporteringen som Traditionella Medier som jag benämner som Falska Nyheter ägnar sig åt. Traditionella Medier måste städa framför egen dörr. SNABBT", twittrade Trump på torsdagen.

Obama, Clinton, Soros

Ett paket som var adresserat till den demokratiska tidigare presidentkandidaten Hillary Clinton och hennes make expresident Bill Clinton upptäcktes sent i tisdags medan den försändelse som skickats till Obama hittades tidigt på onsdagen. Båda upptäcktes vid säkerhetsorganet Secret Services rutinundersökningar av deras post.
Andra paket har skickats till miljardären George Soros som skänkt stora summor till Demokraterna och till den tidigare justitieministern Eric Holder. Två har skickats till den demokratiska kongressledamoten Maxine Waters. En försändelse till den förre CIA-chefen John Brennan skickades till mediejätten CNN som ofta använder Brennan som kommentator.
Brennan är ofta mycket kritisk mot Donald Trumps politik i sina kommentarer.

ANDRA LÄSER