Lina Bonde ny ordförande för Regnbågsallians Svenskfinland – därför satsar föreningen på Österbotten

Föreningen Regnbågsallians Svenskfinland valde Lina Bonde till ny styrelseordförande på onsdagen.

Lina Bonde gav ut sin andra diktsamling ”om er mamma & om mig” (Förlaget M) i våras. För tillfället jobbar hon på sin doktorsavhandling om miljöpolitik och genus.
Jonas Forsbackajonas.forsbacka@hbl.fi
01.12.2022 12:25 UPPDATERAD 01.12.2022 13:49
Poeten och genusvetaren Lina Bonde (f. 1990) har varit vice ordförande för Regnbågsallians Svenskfinland i två år, och efterträder Catariina Salo. Föreningen är den enda svenskspråkiga förening som jobbar nationellt med att främja hbtq-personers rättigheter i Finland.
– Jag känner mig redo att ta över. Jag tycker vi har jobbat bra med att uppdatera föreningens image och har hittat flera aktiva medlemmar under de senaste två åren. Så det känns fint att fortsätta med det arbetet, säger Bonde.
Hon hymlar ändå inte om att föreningen, liksom många andra, kämpar med att få ekonomin att gå ihop. På torsdagsmorgonen är hon både lättad och glad eftersom hon fått förhandsbesked om att Social- och hälsoorganisationernas understödscentral (STEA) ska bevilja föreningen 150 000 euro i stöd för deras treåriga projekt ”Queer kontext Österbotten”, som ska utöka föreningens verksamhet och nätverk i Österbotten.

Inte religiösa orsaker

Under sin tid i föreningen har Bonde märkt att det finns behov och intresse av föreningens verksamhet i regionen. Folk har dykt upp på evenemang som ordnats där, och över hälften av styrelsemedlemmarna för 2023 har österbottniska rötter.
Bonde, som vuxit upp i Nykarleby, vill inte framställa det som att Österbotten är i större behov av föreningens verksamhet på grund av till exempel sociala eller religiösa orsaker, eftersom hon tycker det är en förenklad bild av regionen.
– Men det skulle vara viktigt med starkare närvaro eftersom vi inte varit så mycket där tidigare, säger hon.
Föreningen har för tillfället 358 medlemmar.
– Vi märker att folk vill vara med, så det måste betyda att vi gör något rätt, säger Bonde.
Föreningen bytte namn från Regnbågsankan under ett extrainsatt årsmöte under hösten i fjol, med målet att professionalisera verksamheten och uppdatera föreningens image.
Styrelsen består nästa år av Bonde, Nora Garusi, Emilia Lindblom, Anna Magnusson, Oscar Ohlis, Ida Rebers, Johanna Roth, Sten Snickars, Vilhelmina Öhman och Sara Östman.
Läs också: Lina Bonde skrev sig fram till beslutet att inte bli mamma
Artikeln har uppdaterats med förtydligande om att stödet från STEA inte beviljats officiellt ännu.

ANDRA LÄSER