För en dryg vecka sedan avslöjade Helsinki Shipyards styrelsemedlem och tidigare vd Carl-Gustaf Rotkirch i en HBL-intervju att varvet förhandlar med en potentiell köpare.
Nu är det klart vem det är: Kanadas största skeppsvarv Chantier Davie, grundat i Quebec 1825.
Davie betonar i ett pressmeddelande att någon affär ännu inte är klar, men att man noggrant analyserar Helsingforsvarvets ekonomi och frågor som gäller bland annat reglering och juridik.
”Om affären genomförs kopplar den samman två historiska och i hög grad kompletterande affärsverksamheter, och skapar västvärldens ledande internationella kompetenscenter för arktisk skeppsbyggnad, säger Davies vd James Davies i ett pressmeddelande.
Någon ytterligare information ger den potentiella köparen inte i det här skedet.
”Processen pågår. Allt vi kan säga är att vi jobbar hårt för att nå ett positivt resultat”, skriver bolaget i en kommentar till HBL.
Lång historia
Snart 200-åriga Davie har sedan starten byggt över 700 fartyg. Varvet har spelat en viktig roll i Kanadas historia, bland annat som leverantör av krigsfartyg till de allierade under de båda världskrigen.
Under årens lopp har man också hunnit bygga passagerarfartyg och oljeriggar. I dag är Davie inriktat på avancerade isbrytare och hybridfartyg.
Efter några svåra år i början av 2000-talet ägs varvet sedan 2012 av den brittiska industrigruppen Inocea.
Akut läge
Nyheten om en möjlig köpare kommer lägligt för Helsingforsvarvet, vars fortsatta existens hänger på att en ny ägare snabbt tar över.
Efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har varvet hamnat i en återvändsgränd på grund av sina ryskfödda ägare. Även om varken varvet eller ägarna är belagda med sanktioner har de ryska kopplingarna gjort potentiella kunder försiktiga och varvet har inte fått några nya beställningar.
Det sista stora projektet, expeditionskryssaren SH Diana, är praktiskt taget klart och överlåts i dessa dagar till köparen. Sedan är orderböckerna tomma och bara mindre underleverantörsjobb återstår.
I fjol tvingades varvet också lägga ner en stor isbrytarbeställning till Ryssland. Det efter att Utrikesministeriet på grund av kriget inte beviljade exporttillstånd.
Men trots den osäkra situationen har Helsingforsvarvet hållit kvar sin personal. Målet har varit att kunna köra i gång med full styrka när en ny ägare tar över.
- Helsingfors
- Pressmeddelande
- Kanada
- Södertörns högskola
- Québec
- Fartyg
- Fordon och drivmedel
- Juridik
- James Davies
- Ukraina
- Ryssland
- Sanktioner
- Politik
ANDRA LÄSER

Tv-recensioner
Recension: “Jag vill knappt ha barn längre” – ny dokumentär skildrar svenska influeraren Bianca Ingrossos liv
04.06.2023 15:08

Konsument
Pernod Ricard backar, Marabouägaren tiger – ”Kunderna röstar med fötterna då företag agerar oetiskt”
04.06.2023 14:34

Helsingfors
”Fruktansvärt” – träd vid rysk-ortodox kyrka vandaliserade med Z-symboler
04.06.2023 15:37

Skola och utbildning
Erfaren svensk spanare fick inte jobba som polis i Finland – ”Borde ha gått om hela utbildningen – då sa jag nej”
04.06.2023 05:01
