Krisande Helsingforsvarvet hittade köpare i grevens tid – det här vet vi om den potentiella nya ägaren

Det kan bli Kanadas största skeppsvarv Davie som tar över problemdrabbade Helsinki Shipyard. Båda varven har en lång historia och förenas av ett starkt isbrytarkunnande.

Helsingforsvarvets sista stora projekt, expeditionskryssaren SH Diana, är praktiskt taget klart och överlåts i dessa dagar till köparen. Sedan är orderböckerna tomma.
Patrik Haraldpatrik.harald@hbl.fi
27.03.2023 13:10 UPPDATERAD 27.03.2023 13:12
För en dryg vecka sedan avslöjade Helsinki Shipyards styrelsemedlem och tidigare vd Carl-Gustaf Rotkirch i en HBL-intervju att varvet förhandlar med en potentiell köpare.
Nu är det klart vem det är: Kanadas största skeppsvarv Chantier Davie, grundat i Quebec 1825.
Davie betonar i ett pressmeddelande att någon affär ännu inte är klar, men att man noggrant analyserar Helsingforsvarvets ekonomi och frågor som gäller bland annat reglering och juridik.
”Om affären genomförs kopplar den samman två historiska och i hög grad kompletterande affärsverksamheter, och skapar västvärldens ledande internationella kompetenscenter för arktisk skeppsbyggnad, säger Davies vd James Davies i ett pressmeddelande.
Någon ytterligare information ger den potentiella köparen inte i det här skedet. 
”Processen pågår. Allt vi kan säga är att vi jobbar hårt för att nå ett positivt resultat”, skriver bolaget i en kommentar till HBL.

Lång historia 

Snart 200-åriga Davie har sedan starten byggt över 700 fartyg. Varvet har spelat en viktig roll i Kanadas historia, bland annat som leverantör av krigsfartyg till de allierade under de båda världskrigen.
Under årens lopp har man också hunnit bygga passagerarfartyg och oljeriggar. I dag är Davie inriktat på avancerade isbrytare och hybridfartyg.
Efter några svåra år i början av 2000-talet ägs varvet sedan 2012 av den brittiska industrigruppen Inocea.

Akut läge

Nyheten om en möjlig köpare kommer lägligt för Helsingforsvarvet, vars fortsatta existens hänger på att en ny ägare snabbt tar över.
Efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har varvet hamnat i en återvändsgränd på grund av sina ryskfödda ägare. Även om varken varvet eller ägarna är belagda med sanktioner har de ryska kopplingarna gjort potentiella kunder försiktiga och varvet har inte fått några nya beställningar.
Det sista stora projektet, expeditionskryssaren SH Diana, är praktiskt taget klart och överlåts i dessa dagar till köparen. Sedan är orderböckerna tomma och bara mindre underleverantörsjobb återstår.
I fjol tvingades varvet också lägga ner en stor isbrytarbeställning till Ryssland. Det efter att Utrikesministeriet på grund av kriget inte beviljade exporttillstånd.
Men trots den osäkra situationen har Helsingforsvarvet hållit kvar sin personal. Målet har varit att kunna köra i gång med full styrka när en ny ägare tar över.
Läs också: Tiden rinner ut för Helsingforsvarvet – men Carl-Gustaf Rotkirch har kanske en lösning på krisen

ANDRA LÄSER