FN fördömer Rysslands "olagliga annekteringar" – fem länder röstade emot

FN:s generalförsamling röstade med en överväldigande majoritet för att fördöma Rysslands olagliga annektering av de ockuperade ukrainska regionerna Cherson, Luhansk, Donetsk och Zaporizjzja.

En stor majoritet av FN:s 183 medlemsstater har röstat för en resolution som fördömer Rysslands "olagliga annekteringar" av delar av ukrainskt territorium.
13.10.2022 06:15
Sammanlagt 143 av de 183 medlemsländerna röstade för ett fördömande av Ryssland. Fem röstade emot och 35 lade ned sina röster, bland dessa Kina, Indien, Sydafrika och Pakistan.
De fem som röstade emot ett fördömande var Ryssland, Nicaragua, Nordkorea, Belarus och Syrien.
Bangladesh, Irak och Senegal – som lade ned sina röster i mars då generalförsamlingen röstade om att fördöma den ryska invasionen av Ukraina – röstade på onsdagen för att fördöma Ryssland.
Eritrea gick från att rösta mot ett fördömande till en nedlagd röst, medan Nicaragua övergick från att avstå till att rösta mot.

Resolutionen

Resolutionen fördömer "Ryska federationens organisering av så kallade folkomröstningar inom Ukrainas internationellt erkända gränser" och "försöket till illegal annektering" som den ryske presidenten Vladimir Putin tillkännagav i slutet av september.
Den uppmanar alla FN-organ och internationella organ att inte erkänna några gränsändringar som aviserats av Ryssland och kräver att Moskva "omedelbart och villkorslöst upphäver" sina beslut.
– I dag är det Ryssland som invaderar Ukraina. Men i morgon kan det vara en annan nation vars territorium kränks. Det kan vara vem som helst. Vad skulle ni förvänta er av den här kammaren?
Det säger den amerikanska FN-ambassadören Linda Thomas-Greenfield.

ANDRA LÄSER