Vikarierade Rinne, valets röstdrottning, kommunikationsminister – det här är Sanna Marin

Sanna Marin, 34, hamnade i den nationella ljuskäglan då hon 2013 tog över som ordförande för Tammerfors stadsfullmäktige.

Sanna Marin blir Finlands nästa statsminister.
Två år senare kom hon in i riksdagen och i valet i våras var hon SDP:s röstdrottning med över 19 000 röster.
På söndagskvällen stod det klart att hon blir Finlands nästa statsminister.
Läs också: SDP valde Sanna Marin till Finlands nästa statsminister
Marin föddes i Helsingfors 1985 men har vuxit upp i Birkala. Det var som stadsfullmäktiges ordförande i Tammerfors hon blev känd också över stadsgränserna, och hemmet finns fortfarande i Tammerfors.
SDP:s färska statsministerkandidat strax efter att röstningsresultatet offentligtgjorts.
Marin blev vald till andra vice ordförande för Socialdemokraterna 2014 och är sedan 2017 partiets första vice ordförande. Då avgående statsminister Antti Rinne insjuknade allvarligt för ett år sedan hoppade hon in som partiordförande i hans ställe strax före riksdagsvalet.
Läs också vår intervju med Sanna Marin från februari: Inhopp blev längre vikariat som partiledare – Sanna Marin: "Fast jag är ung och kvinna röstar många äldre män på mig"
I valet blev hon röstdrottning med över 19 000 röster, och innehar posten som kommunikationsminister i den avgående regeringen. Redan 2015, då hon blev invald i riksdagen första gången, fick hon nästan 11 000 röster.
Sanna Marin är magister i förvaltningsvetenskaper. Inom politiken har hon ofta betonat miljöfrågor vid sidan av mer traditionella socialdemokratiska värderingar, och vid regeringsförhandlingarna i våras ledde hon förhandlingarna i den grupp som behandlade klimatmålen och den biologiska mångfalden.
Marin berättar på sin hemsida att hon har vuxit upp i en regnbågsfamilj. Hon har make och en snart tvåårig dotter.
Personporträttet av Sanna Marin publicerades ursprungligen 4.12.2019.

ANDRA LÄSER