Finlandssvensk aktivist: Män från ryska ambassaden försökte ha sönder min Putinkarikatyr

Finlandssvenske arkitekten Rabbe Tiainen ogillar Putins regim, människorättsförhållandena i Ryssland och invasionshotet mot Ukraina. Därför tecknade han en karikatyr av Putin som en inlagd gurka i en lag av novitjok och ställde sig utanför ryska ambassaden. Tiainen säger att två män från ambassaden hårdfört försökte riva sönder hans banderoll. Ambassaden dementerar.

Rabbe Tiainen med sin Putinkritiska affisch utanför Rysslands ambassad på Fabriksgatan.
21.01.2022 05:00 UPPDATERAD 21.01.2022 21:10
Arkitekten Rabbe Tiainen med en bakgrund som illustratör och serietecknare tycker om att uttrycka sig själv via bilder då han känner oro för missförhållanden i världen. Tiainen gillar inte hur Vladimir Putins regim kväser ryska människorättsdemonstranter eller de ryska aggressionerna mot Ukraina.
– Jag har noga följt nyheterna de senaste dagarna och kände att jag ville reagera, så jag tecknade en Putinkarikatyr, berättar Tiainen.
Putin avbildad som rysk inlagd gurka i en burk med giftigt spad som läcker ut över Ryssland och delar av Europa. Karikatyren är Rabbe Tiainens sätt att visa solidaritet för Ukraina och människorättsaktivisterna i Ryssland.
Karikatyren föreställer Putin illustrerad som en inlagd rysk gurka. I karikatyren finns anspelningar på det ryska nervgiftet novitjok och som lagerblad i inläggningen ligger radioaktiva tunnor och vapen.
– Gurkburken har ett bäst före-datum, i maj 2008 som var då Putin, ifall han hade följt lagen, borde ha avgått som president, säger Tiainen.
Rabbe Tiainen har följt nyheterna noga de senaste dagarna och kände att han ville reagera, så han tecknade en Putinkarikatyr.

Solidaritetsyttring för Ukraina

Tiainen förklarar att karikatyren också ska tolkas som en solidaritetsyttring för Ukraina och för oppositionella demonstranter i Ryssland.
En omständighet som i viss mån har bidragit till Tiainens hållning hänger ihop med hans egen familjs rötter i Karelen och flykten därifrån efter Stalins annektering.
– Jag har levt ett lyckligt liv och är uppvuxen i svenska Österbotten och har inte direkt påverkats av händelserna i det förflutna, men säkert har Rysslands tidigare aggressioner mot Finland satt sina spår på ett eller annat sätt, resonerar Tiainen.
Diplomatbil på väg in till ambassaden.
Efter att han hade färdigställt karikatyren lät han trycka upp en 1,5 x 2 meters förstoring som han spände upp på två pinnar som handtag.
På onsdag kväll vid 20-tiden tog sig Tiainen till ryska ambassaden på Fabriksgatan och ställde sig utanför på trottoaren. Han fäste affischen mot staketet samtidigt som han tände två ljus.

"Det uppstod dragkamp"

Tiainen berättar att två män snabbt uppenbarade sig från ambassaden.
– De skrek åt mig, sparkade och stampade på ljusen och försökte ta min affisch, riva den itu och skrynkla den. Det var aggressivt. Det var inte frågan om att de skulle ha bett mig flytta på mig eller diskutera. Det var provokation. Jag ville inte ge banderollen till dem så det uppstod lite dragkamp och den fick några revor, berättar Tiainen om tumultet.
Tiainen ringde nödnumret samtidigt som han kämpade för sin banderoll. På mindre än en minut dök två polispatruller upp.
Polisen anlände till platsen och frågade vad Tiainen gjorde där.
– Poliserna frågade om mina motiv och undrade om fler demonstranter var på väg, men jag sade som det var: Det var min enmansmanifestation. Då sade poliserna att jag har rätt att stå där och förklarade för männen från ambassaden att jag fick fortsätta. Jag är mycket nöjd och tacksam över hur poliserna agerade, säger Tiainen.
HBL bad Rysslands ambassad om en kommentar och ambassadens pressavdelning svarade:
"Den 19 januari ungefär kl. 20.30 kom en okänd man till ambassaden och fäste med tejp en banderoll vid ambassadens staket. Därmed förhindrade han tillgång till ambassadens postlåda. De ambassadanställda som anlände till platsen försökte reda ut situationen och peka ut postlådan. De försökte inte ta banderollen av mannen.
På grund av språkförbistring förstod de inte varandra. För att reda ut situationen ringde ambassaden en polispatrull till platsen. Efter att ha diskuterat med poliserna flyttade mannen sig till andra sidan gatan där han fortsatte sin manifestation till kl. 22."
Poliserna inspekterar Rabbe Tiainens banderoll. – Jag är mycket nöjd och tacksam över hur poliserna agerade, säger Tiainen.
Tiainen säger att hans affisch inte blockerade ambassadens postlåda och sänder ett fotografi där så framgår.
Kommissarie Ismo Juvonen vid Helsingforspolisen säger att lagen om sammankomster inte gäller enmansmanifestationer. Därmed behöver man inte ha tillstånd om man ensam ställer sig på gatan och demonstrerar utanför en ambassad. Samtidigt är det polisens uppgift att trygga de utländska beskickningarnas säkerhet.
Då HBL fotograferade Tiainen utanför Rysslands ambassad, kom en man från en parkerad bil och tog fotografier på Tiainen och hans affisch.
– Demonstrationer med flera deltagare behöver anmälas och då ser polisen till att verksamheten vid ambassaden inte störs oskäligt mycket. Men det är tillåtet att föra fram ett budskap till en ambassad. Det vill vi inte förhindra, även om det skulle handla om imagefrågor, säger Juvonen.
På torsdagen då HBL fotograferade Tiainen med banderollen dök polisen återigen upp och bad honom ställa sig lite längre ifrån, på den motsatta trottoaren. En man som satt i en parkerad bil nära ambassaden, klev ut och tog bilder på banderollen.
Kommissarie Juvonens citat är korrigerat den 21.1 kl 15.58. Han sade att demonstrationer med flera deltagare behöver anmälas, inte att de behöver tillstånd som det stod i en tidigare version.

ANDRA LÄSER