Tre Kronor tappade allt, Toni Söderholms hemma-VM över

VM-kvartsfinalerna körde i gång i Tammerfors och Helsingfors. Och inte helt utan drama.

Kanada vände 0–3 till 4–3 mot Sverige på mindre än tjugo minuter.
26.05.2022 19:13 UPPDATERAD 27.05.2022 06:47
Kari Jalonen drog det längre strået mot Toni Söderholm i de finländska förbundskaptenernas kamp i Helsingfors ishall. Tjeckien satte stopp för Söderholms hemma-VM och stämplade semifinalbiljetten med segersiffrorna 4–1 (2–0, 1–0, 1–1).
Tjeckiens powerplay var den avgörande faktorn: fyra utvisningar kostade tyskarna tre baklängesmål då det tjeckiska powerplaymaskineriet fick det att stämma. NHL-stjärnan David Pastrnak, kapten Roman Cervenka och David Krejci var de tjeckiska hjältarna som förde sitt lag upp i en ointaglig tremålsledning i de två första perioderna.
Söderholm tog över det tyska landslaget 2019 och har ett hundraprocentigt saldo i att leda sitt lag till VM-slutspel. Fjärdeplatsen i fjol är Tysklands bästa resultat under Söderholms tid.
Toni Söderholms hemma-VM är över.

Världsmästaren vidare

Gigantmötet i Tammerfors mellan Sverige och regerande världsmästaren Kanada bjöd på megadrama.
Svenskarna fick en drömstart genom två tidiga mål av Carl Klingberg och NHL-stjärnan William Nylander och ledde med tre puckar inför den sista perioden tack vare Max Fribergs mål i medlet av mittperioden.
Avgjort? Nähä.
Kanada stod för en episk slutspurt – och tvingade fram en förlängning. Ryan Graves reducerade tidigt i tredje och Pierre-Luc Dubois knappade ytterligare in på den svenska ledningen med ett powerplaymål med sex mot fyra då 1.53 återstod. 30 sekunder senare fullbordade Matt Barzal den kanadensiska spurten – igen utan målvakt. 3–3 och förlängning.
Den svenska mardrömmen fortsatte i förlängningen då Nylander drog på sig en utvisning bara 25 sekunder in i perioden. Ytterligare 18 sekunder senare tog Sveriges VM slut. Drake Batherson satte 4–3 och skickade Kanada till semifinal.
Tre Kronor tappade 3–0 till  3–4 (2–0, 1–0, 0–1) på mindre än tjugo minuter.

Lejonen möter nordamerikanskt i semin

Kanada marscherar till semifinal – men vad betyder det för Lejonens del?
Om Finland går vidare avgör den andra kvällsmatchen, Schweiz-USA, vem det blir i semin för Lejonen. Om USA vinner, möter Finland USA. Om Schweiz vinner blir det Finland-Kanada på lördag.

ANDRA LÄSER