Gustavson häpen över nio månaders praktik för Haglund: "Karln har ganska snabb fattningsförmåga"

Bergsrådet Stig Gustavson förundras inte över att Carl Haglund måste lära sig mer om placeringar innan han duger som vd för Veritas. Men den utdragna inskolningen förvånar.– Karln har ju ändå ganska snabb fattningsförmåga, säger Gustavson.

Finska pensionspengar borde i högre grad än i dag placeras internationellt, inte i finska bolag eftersom avkastningskravet stiger om det går dåligt för Finland. Men det finns ett politiskt tryck på att använda pensionspengarna till att rädda finska jobb. Det är fel tänkt, säger bergsrådet Stig Gustavson.
14.10.2021 06:00 UPPDATERAD 14.10.2021 09:45
Industrimannen bergsrådet Stig Gustavson som fram till i våras satt i pensionsförsäkringsbolaget Varmas förvaltningsråd, har med intresse följt turerna kring utnämningen av tidigare SFP-ordföranden, försvarsministern och Europaparlamentarikern Carl Haglund till vd för pensionsförsäkringsbolaget Veritas.
Utnämningen har fått stor uppmärksamhet efter Helsingin Sanomats rapportering om hur Haglund inte enligt Finansinspektionen är kompetent för uppdraget som pensionsbolags-vd. Innan Haglund valdes till posten i somras, påpekade myndigheten för bland annat Veritas styrelseordförande Kaj-Gustaf Bergh att Haglund har brister i sin kännedom om pensionsförsäkrings- och placeringsverksamhet.
Finansinspektionen uppmanade Veritas att kritiskt utvärdera Haglunds kunnande och bedöma om han uppfyller de krav som ställs.

ANDRA LÄSER