På spårets första programledare Ingvar Oldsberg är död

Den svenska tv-personligheten Ingvar Oldsberg har gått ur tiden, 76 år gammal. För många tv-tittare är han bekant som långvarig programledare för Sveriges Televisions populära program På spåret.

Folkkäre svenska programledaren Ingvar Oldsberg har avlidit.
Ingvar Oldsberg inledde sin karriär som sportjournalist. Han var knappast den förste från tv-sportens värld som tog steget över till den breda underhållningen i Lennart Hylands fotspår. Men kanske den mest lyckosamme.
Fredrik Belfrage, Lars-Gunnar Björklund, Tommy Engstrand, Peter Jihde och Leif "Loket" Olsson gjorde det också, men få har gjort det så framgångsrikt som Ingvar Oldsberg.
Redan som ung sportreporter från Göteborg på 70-talet gjorde han sig ett namn som kvicktänkt gamäng, med det speciellt västsvenskt korta avståndet till en ordvits.

Nyfiken på folk

Det är ingen tillfällighet att Ingvar Oldsberg under alla år lät sitt telefonnummer stå i telefonkatalogen. Han var nyfiken på folk och hade en förkärlek för att slänga käft med allt och alla.
– En engelsk filosof har sagt att det är ingen idé att ta livet för allvarligt, man kommer inte levande ur det, förklarade Ingvar Oldsberg sin livsinställning i en tidigare intervju med TT.
Till synes var han som gjord för breda underhållningsprogram på bästa sändningstid i tv.
Det går inte att berätta historien om Ingvar Oldsbergs tv-karriär utan att nämna Steen Priwin. En legendarisk chef för SVT i Göteborg, som såg potential i den skallige tv-kommentatorn och efter några humorsatsningar som lekprogrammet "Oss skojare emellan" och "Bell & Bom" med Fredrik Belfrage hittade det perfekta forumet för Ingvar Oldsbergs svada och allmänbildning, först i pratshowen "Oldsberg – för närvarande" och till slut På spåret.
Ingvar Oldsberg på en bild från 1998.

Premiär 1987

Priwin, Oldsberg och journalisten Lennart Andersson skapade programmet som hade premiär 1987.
Att en ganska så simpel frågesport där halvkända människor sitter och gissar vart de är på väg när de susar fram längs en tågräls någonstans i världen så fullständigt dominerar den största tv-dagen i veckan och 35 år senare kan locka nästan 3 miljoner tittare lär förundra utländska tv-bedömare.
Men det är också tack vare Ingvar Oldsbergs sätt att plocka upp kända namn som "gick genom rutan" och låta dem få en större roll i programmet. Som kroppsbyggaren Lennart "Hoa Hoa" Dahlgren, tennisexperten Björn Hellberg och krögaren Carl-Jan Granqvist, som alla blev folkkära genom sina insatser i programmet.
Ingvar Oldsberg ledde "På spåret" i hela 22 år innan han lämnade över stafettpinnen till Kristian Luuk 2009.
Luuk minns Oldsberg så här:
"Ingvar var inte bara en tv-ikon utan också en tv-visionär. Han var med och skapade och programledde många olika tv-format. Det var ju faktiskt han själv som hittade på På spåret en gång i tiden, ett program som så här 35 år senare fortfarande är ett av Sveriges absolut största tv-program", skriver han i ett mejl till TT och fortsätter:
"Personligen är jag honom för evigt tacksam. Det har varit en ära att förvalta hans flaggskepp"
Björn Hellberg och Ingvar Oldsberg i På Spåret. Första avgång: 1987.

Nya projekt

Oldsberg fick lämna sitt livsverk 2009, men han hade alltid något nytt projekt på gång. Både i rutan (där han fick ta över Här är ditt liv), men också utanför. Han drev länge en tennisturnering för välgörande ändamål till minne av en bror som dött i 40-årsåldern i cancer, han var speaker på cykeltävlingar och galor, arrangerade fotbollsmatcher för hemlösa och gjorde krogshower.
Oldsbergs försök att skapa en lyxig konferensanläggning av en herrgård i Dalsland blev en följetong i medierna tills han fick sälja med förlust och vem kan glömma satsningen på ett sommarparadis inomhus – Oldsbeach – i Mölndal? Något som inte heller blev någon större succé.
Mot slutet av tv-karriären tog han steget över till TV4 där han först ledde frågesporten Slaget om Sverige med Björn Hellberg och sedan fick ta över Bingolotto.
2017 fick han dock lämna det uppdraget sedan tv-produktionsbolaget utpekat honom som ett arbetsmiljöproblem.
Men även den gången skakade Ingvar Oldsberg av sig motgångarna och gick vidare, till nästa projekt, nästa garv.

Ingvar Oldsberg

Född: 31 mars 1945
Karriär: Sportreporter i tv, bevakade bland annat OS 1976 i Montreal och VM i fotboll i Argentina 1978. Han var även under många år programledare för "Tipsextra". Debuterade 1980 som programledare i SVT med "Klick-Klick", en frågesport för pressfotografer. Sedan fortsatte det med humorprogrammen "Oss skojare emellan" och "Bell & Bom" med Fredrik Belfrage och pratshowen "Oldsberg - för närvarande". Oldsberg ledde också långlivade publiksuccén "På spåret" mellan 1987 och 2009. Det sista uppdraget för SVT var att ta över "Här är ditt liv" i ett par säsonger. Mot slutet av sin karriär ledde Oldsberg "Bingolotto" 2014-2017.
Han fick hederspriset på tv-galan Kristallen 2012.

ANDRA LÄSER