Baka med havtorn till svenska dagen

I fjol utlyste HBL en tävling för att få fram en egen bakelse till svenska dagen. Det var mor och dotter Klärich, Nina och Ellen, som stod bakom det vinnande bidraget. Här kommer receptet.

Vinnaren. Bakverket med chokladbotten, vitchokladmousse, havtornskräm och havtornsgelé röstades av HBL:s läsare till den bästa bakelsen för svenska dagen i oktober i fjol.
Bakelsetävlingen i fjol var uppskattad och HBL:s redaktion fick in många fina bidrag. Där fanns tranbär, hallon, lingon, kolaglasyr, choklad i olika varianter och mandelmassa. Läsarna, som fick rösta på fyra finalister, föll för Nina Klärichs recept och dottern Ellens design på en bakelse i fyra lager med två sorters choklad och havtorn både i kräm och i gelé. Den kom till under en bilfärd då duon kastade fram goda förslag.
– Det var en spontan idé att delta i tävlingen, vi enades till slut om att bakelsen ska bestå av både mörk och vit choklad samt havtorn, som får representera den finlandssvenska kusten, berättade Nina Klärich i fjol.
Hon fick medhåll av sockerbagaren Anders Wikström från Sibbo, som bakade en provsats av bakelserna för HBL.
– Havtorn passar bra på svenska dagen, det för tankarna till kusten, vilket känns helt rätt, sade Wikström.
Gott! Kevin Holmström, Jakob Norrgård och Axel Åhman, som bildar trion KAJ, provsmakade havtornsbakelsen i fjol och gav fulla poäng åt bakverket, även om den sirliga dekorationen väckte förundran.
Också humorgruppen KAJ, som gjorde en stor hit med en låt om att äta kakor förra sommaren, Pa to ta na kako?, såg kopplingen mellan havtorn och svenskhet.
– Vi finlandssvenskar är små men kraftfulla, liksom havtornen, sade Axel Åhman, som spelar bas och munspel i musikgruppen.
– Havtornen ger en kontrast till chokladen. Hela bakelsen passar perfekt med kaffet, tyckte gitarristen Kevin Holmström.
Familjen Klärichs recept på svenska dagen-bakelsen finns här nedan. Det består av ganska många delmoment, men de olika delarna är inte särskilt svåra i sig att baka. Det kluriga är att orka vänta tillräckligt länge innan man tillsätter nästa lager, så att det föregående lagret helt säkert har hunnit stelna.
En annan variant. Också Bergwalls bageri i Jakobstad bakar en egen kaka till svenska dagen. Den är gjord på sockerkaksbotten och har en fyllning av hallonsylt, vaniljkräm och vispgrädde. Vit marsipan täcker tårtan och en finlandssvensk vimpeln pryder den.
Svenska dagen-bakelse av Ellen och Nina Klärich
Chokladbotten:
100 g smör
100 g mörk choklad (70 %)
2 dl florsocker
4 msk kakao
½ msk vaniljsocker
½ msk mald kardemumma
1 krm salt
1 ¼ dl vetemjöl
2 äggulor
2 äggvitor
Smält smöret och låt chokladen smälta i det varma smöret. Blanda florsocker, kakao, salt och vaniljsocker och sikta ner det i smörchokladen. Blanda i kardemumman. Rör ner en äggula i taget.
Vispa äggvitorna till hårt skum. Sikta ner mjölet i chokladsmeten och vänd ner äggviteskummet. Grädda bottnen i en smord form eller använd bakplåtspapper i en form 24 x 24 cm i 160 grader i 20 minuter (bottnen skall ha samma konsistens som kladdkaka).
Havtornssaft
250 g havtorn
1 dl vatten
Koka upp bär och vatten i några minuter, sila bort frön och skal.
Vitchokladmousse
1 dl mjölk
100 g vitchoklad
1 ½ gelatinblad
2 dl vispgrädde
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Hetta upp mjölken och smält chokladen i den varma mjölken. Krama vattnet ur gelatinbladen och smält dem i den varma krämen. Låt krämen svalna i vattenbad och vispa grädden. Vänd ner krämen i grädden och fyll på i formen med 2 cm. Ställ formen i frysen i en knapp timme.
Havtornskräm
1 ½ dl osötad havtornssaft
½ dl socker
1 ägg
2 äggulor
1 ½ gelatinblad
100 g rumsvarmt smör
Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Blanda havtornssaft, socker, ägg och äggulor. Hetta upp till kokpunkten på låg värme under ständig omrörning. Krama vattnet ur gelatinbladen och lägg dem i den heta krämen. Ställ kastrullen att svalna i vattenbad.
Skär det rumsvarma smöret i tärningar, lägg i och vispa krämen slät med elvisp eller stavmixer. Använd två limpformar ca 20 cm långa med 8 cm kant, lägg plastfolie i formen och skär ut chokladbotten och lägg det i botten på formen. Fyll upp med 1–1½ cm havtornskräm och ställ formen i frysen i en halv timme.
Havtornsgelé
2 dl osötad havtornssaft
1 dl socker
2 gelatinblad
Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Hetta upp havtornssaften så att sockret smälter. Blanda i de urkramade gelatinbladen och låt gelén svalna. Häll den över den stelnade vitchokladmoussen. Ställ i frysen för att stelna ca ½ timme eller i kylen över natten.
Dekoration: Smält 25 gram mörk choklad i vattenbad eller mikrougn. Gör chokladflarn på bakplåtspapper eller plastfilm. Lägg i frysen för att stelna. Förvara dem i kylen med bakplåtspapper mellan skivorna.
Lyft upp bakverket ur sin form och skär till jämna kanter med en varm kniv, torka av kniven för varje skiva och spola under varmt vatten för snygga snitt. Dela upp i ca 3 cm tjocka skivor och toppa med ett chokladflarn.

Svenska dagen

Firas i Finland den 6 november, som är den svenske kungen Gustav II Adolfs dödsdag. Dagen instiftades av Svenska folkpartiet och firades första gången 1908.
I Sverige firas dagen bland annat med Gustav Adolfs-bakelser. Den kan ha ett lite varierande utseende beroende på i vilken stad den bakats, men har oftast en silhuett i mörkchoklad av kungen som dekoration.
Bland annat Ekberg i Helsingfors bakar under den här veckan en egen svenska dagen-bakelse, som har en kungasilhuett i vitchoklad.

ANDRA LÄSER