Strömbrist, asbest och torr luft utmaningar när Wasa Teater utlokaliserar föreställning

Wasa Teater genomgår en omfattande renovering. Därför spelar man i år sina föreställningar i andra lokaler. På fredag kväll är det premiär i en gammal UF-lokal vilket gett teaterns tekniska personal en hel del att fundera på.

Mats Antell, teknisk chef på Wasa Teater, har haft fler utmaningar än normalt när Wasa Teater förberett premiären av föreställningen Lassemajas detektivbyrå.
Pjäsen spelas nämligen på Smedsby ungdomsförening, några kilometer utanför Vasa. Orsaken till att man tvingats söka en annan scen för föreställningen är att själva teaterhuset genomgår en omfattande renovering.
I det gamla föreningshuset spelas mycket amatörteater. Men en yrkesteater har lite andra behov. Bland annat har man varit tvungna att dra in extra elektricitet och bygga all den ljus- och ljudteknik som behövs.
Under scenen, i husets källare finns en dold värld. Antell har haft ett drygt arbete med att dra alla kablar som behövs för föreställningens ljusanläggning.
För att skapa en äkta teaterstämning har man avgränsat lokalen med stora mängder tyg. Men tygen gjorde att luften blev väldigt torr. Nöden är dock uppfinningarnas moder och Mats Antell har en lösning även på detta problem.
Lassemajas detektivbyrå har premiär i Smedsby i Korsholm den 1 mars.
ANDRA LÄSER