Georgisk journalist död efter misshandel vid protest mot prideparad

En 37-årig kameraman har avlidit sedan han misshandlats vid en protest mot en prideparad i Georgien. Hans död sätter fokus på säkerheten för journalister i landet.

Anti-hbtq-demonstranter som samlats för att protestera mot prideparaden i Georgiens huvudstad Tbilisi gick i stället till attack mot journalister. Bild från 5 juli.
Prideparaden i Georgiens huvudstad Tbilisi på måndagen blev aldrig av utan ställdes in av säkerhetsskäl. Men de hundratals anti-hbtq-demonstranter som samlats för att protestera mot paraden drabbade i stället samman med polis och journalister.
Den 37-årige kameramannen Aleksandre Lasjkarava misshandlades och fick flera frakturer i ansiktet när han arbetade för tv-stationen Pirveli. På söndagen hittades han död i sin säng.
Han var en av ett 50-tal journalister som attackerades vid protesterna och nu ökar pressen på regeringen att öka säkerheten för journalister i landet. Organisationen Reportrar utan gränser fördömer attacken och beskyller myndigheterna för passivitet när polis inte kunde skydda journalisterna.
Människorättsaktivister har samtidigt uppmanat till en protestmarsch och kräver premiärminister Irakli Gharibasjvilis avgång till följd av kameramannens död.
Ledande tv-personligheter i Georgien anklagar Gharibasjvilis regering för att bedriva en våldskampanj mot journalister.
– Regeringen inte bara uppmuntrar våld mot journalister, den är del av våldet, säger Nodar Meladze, nyhetschef vid Pirveli, till AFP.
Georgiens inrikesdepartement säger i ett kort uttalande att man har inlett en förundersökning om tv-fotografens död.

ANDRA LÄSER