Oberoende ortodox kyrka bildad i Ukraina

En ny ortodox kyrka oberoende av Ryssland har bildats i Ukraina. Ukrainas president Petro Porosjenko säger att beslutet handlar om nationell säkerhet.

Ukrainas president Petro Porosjenko tillsammans med ärkebiskopen Jepifanij, nyutnämnd patriark för den oberoende ortodoxa kyrkan i landet.
Tillkännagivandet kom vid ett historiskt kyrkomöte i Sofiakatedralen i Kiev.
– Den här dagen kommer att gå till historien som en helig dag, . .dagen för det slutgiltiga oberoendet från Ryssland, sade Petro Porosjenko inför tusentals jublande åhörare.
Den ukrainske presidenten, som har gjort en självständig kyrka till ett löfte inför nästa års val, sade under kyrkomötet att den nationella säkerheten är beroende av ett andligt oberoende från Moskva. Vid kyrkomötet utsågs den 39-årige ärkebiskopen Jepifanij till överhuvud för den nya kyrkan.
Tillkännagivandet under lördagen kommer efter att ett ekumeniskt kyrkomöte i Istanbul i oktober, lett av Konstantinopelpatriarken Bartolomeus, beslutat att den ukrainsk-ortodoxa kristendomen ska erkännas som fristående från den ryska.
Beslutet väckte ilska i Moskva, som har skött tillsynen av den ukrainska ortodoxa kyrkan under de senaste 332 åren, och ledde till att den rysk-ortodoxa kyrkan bröt alla band med patriarkatet i Istanbul.

ANDRA LÄSER