Den gamla terminalen på Malms flygfält i Helsingfors kan renoveras i maj för 4,53 miljoner euro. Det innebär i så fall att de nuvarande hyresgästerna, inklusive lunchrestaurangen i andra våningen, behöver flytta ut.
Renoveringen skulle ta under ett år och vara klar i mars 2024.
Då är det tänkt att hyresgästerna kan flytta in. En restaurang ska fortfarande finnas i funkisbyggnaden från 1938. Men i övrigt önskar staden hyresverksamhet som stödjer tanken om att det tidigare flygplatsområdet är ett offentligt rum.
Bland annat kan invånarverksamhet och mötesrum vara aktuella i terminalen. Projektchefen Katri Olli på Helsingfors stad berättar att en del privatpersoner kontaktat henne och kastat fram tanken om ett flygmuseum. Men några sådana planer har hon dock inte hört talas om.

Terminalen är ljus tack vare de så kallade lanterninfönstren. En lanternin är en fönsterförsedd uppbyggnad på ett tak.
Höga renoveringskostnader
Även om summan låter stor är det ändå inte fråga om en omfattande renovering, utan om att göra det mest nödvändiga så att byggnaden klarar av de kommande tio åren.
– Alla byggprojekt har blivit dyrare, sådant ser marknadsläget ut i världen. Byggnaden har också en renoveringsskuld.
En renoveringsskuld innebär de utgifter som hopat sig efter att nödvändiga reparationer har blivit ogjorda.
Enligt staden, som äger huset, måste en större renovering göras om senast tio år.
Det som ska ske nu är att el, avlopp och vattenledningar byts ut. Utanför byggnaden grävs täckdiken.
Staden gör också något åt undertrycket i källaren. Det har att göra med att grundvattennivån i området är hög.

Fasaden på första våningen ska återställas så att den ser ut som tidigare. Den kommer att bli rappad.
– Vi tätar i krypgrunden så att inte tryckskillnaden gör att dålig luft tar sig in i de lokaler där folk uppehåller sig. Vi ökar på ventilationen för att få bort fukten så att inga orenheter kommer in i inomhusluften.
De cirka 300 fönstren ska förnyas, liksom dörrarna.
– En del av fönstren går inte att stänga ordentligt. De restaureras både med tanke på energiekonomi och för att det inte ska komma in fukt i byggnaden.
Fasaden på första våningen blir rappad, i stället för murad i kalksten. Ursprungligen var fasaden också rappad.
– Fasaden på den östra flygeln som ligger nära hangaren har sprickor. Det har redan hunnit rinna in vatten i korridoren där inne. Men vi kommer inte att förnya fasaden bara på den här flygeln, utan på alla väggar i första våningen. Det ser snyggare ut så.
Viktig för Finlandsbilden
Trots att terminalen i Malm öppnade först 1938 inleddes de internationella flygningarna redan två år innan. Bland annat flög LOT till Warszawa. Året efter började det gå flyg till Stockholm, Tallinn, Riga, Kaunas och Königsberg.
Några av hjärnorna bakom terminalens utseende var arkitekterna Martti Välikangas, Dag Englund, Vera Rosendahl och Onni Ermala.
De hade ett viktigt uppdrag, eftersom terminalen var det första hus som utländska resenärer steg in i när de flög till Finland.
Välikangas blev senare känd för att ha ritat Barnmorskeinstitutet i Helsingfors (1959) och Englund för att ha designat Veterinärhögskolan (1956). Rosendahl igen ritade A-kraftverket på Hanaholmen.

Flygplatsbyggnaden i ungerska staden Budaörs är väldigt lik terminalen på Malms flygplats i Helsingfors. Den här bilden är från 1939.
Terminalen är mycket lik en byggnad på Budaörs flygplats utanför Budapest. Bägge var tre våningar höga, cylinderformade och vitrappade när de invigdes.
På fasaden i Malm använde man så kallad terrasitputs, som imiterar naturstensytor. Under putsen fanns ett lager av lättbetong av typen Siporex, som då var nytt. Men det visade sig vara en mindre bra kombination och fasaden började spricka efter bara några år.
På 1950-talet renoverades fasaden och ett läckande tak. Under följande årtionde rustades hela byggnaden upp. I samma veva revs flygledartornet och de dåvarande takterrasserna.
Tyska Luftwaffe använde Malm
När terminalen öppnade den 15 maj 1938 var 35 000 personer på plats, så betydelsefull var händelsen. En stor flyguppvisning ordnades och bland de celebra gästerna sågs statsminister A. K. Cajander och marskalk Mannerheim. Statsministern läste upp ett tal av president Kallio, som inte var på plats på grund av förkylning.
"I framtiden kommer denna flygstationsbyggares räkenskapsböcker, finska statens och Helsingfors stads, att för eftervärlden berätta med vilken omsorg och med vilket allvar vår unga republik omedelbart efter det den uppstått förhöll sig till lufttrafiken, vars framtid och betydelse vi kanske i detta ännu inte tillräckligt mycket förmå att uppskatta", stod det i talet, enligt Hufvudstadsbladet.
Under vinterkriget gick inga civilflyg från Malm eftersom flygvapnet tagit över verksamheten. När fortsättningskriget pågick opererade också Nazitysklands flygvapen Luftwaffe här. Tyskarna lämnade Malm hösten 1944.

Den tyska filmstjärnan Ilse Werner togs emot på Malms flygplats våren 1943. Det tyska luftvapnet lämnade Malm 1944.
Enligt det fredsfördrag som undertecknades efter fortsättningskriget fick den allierade kontrollkommissionen och det sovjetiska flygvapnet använda flygplatsen till slutet av 1946.
Den verkliga guldåldern för civilflyg var åren 1947 till 1955.
I mitten av december i fjol avslog Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) en besvärsansökan från Malms flygplatsvänner. Det gällde ett beslut från förvaltningsdomstolen från i somras.
Föreningen önskade att alla byggnader och flygplatsen skyddas. Nu är terminalbyggnaden skyddad.
Malms flygplatsvänner överklagade också detaljplanen för de blivande bostadsområdena Nallebranten och Flygplatskvarteren. Även i det här fallet förkastade HFD besvären.
Staden vill börja bygga de nya områdena, med plats för 5 000 invånare, i slutet av 2024
Frågan om renoveringen av terminalen behandlas på sektionen för byggnader och allmänna områden på torsdag.
- Helsingfors
- Byggnation
- Malms flygfält
- Renoveringar
- Arkitektur
- Dag Englund
- Martti Välikangas
- Onni Ermala
- Flygplatser
- Infrastruktur
- Detaljplaner
- Fredrikshovs slott
- Vatten och avlopp
- Warszawa
ANDRA LÄSER
Ryssland
Ryssland stryper diplomatiska band till Finland – ”Ansvaret helt och hållet Finlands”
30.05.2023 21:01


TV
”Nepobarnsdebatten var tragikomisk” – ny säsong av Längtan till landet planeras, men utan paret Donner
30.05.2023 16:12


Skärgård
Efter skärgårdsbornas raseri: Posten kommer med plåster på såren till Bengt, 73: ”Det har varit helt åt helvete”
30.05.2023 17:11
