Svenska modejätten öppnar butik i Helsingfors kärncentrum – lockar med Tove Jansson

Under pandemin stängde den stora svenska modejätten H&M sin butik på Alexandersgatan i Helsingfors. Nu öppnar koncernen en butik i grannhuset.

Enligt Arket-kedjans marknadsföring ska kläderna vara hållbara och och välgjorda.
Annica Lindströmannica.lindstrom@hbl.fi
30.11.2022 11:47
Den svenska klädkedjan Arket, som tillhör den svenska modekoncernen H&M, öppnar sin nyaste butik i centrala Helsingfors lagom till julsäsongen. De säljer kläder för kvinnor, barn och män och inredning och butiken på Alexandersgatan 44 är kedjans första i Finland. 
Som ett av dragplåstren har man satsat på en Tove Jansson-kollektion den här hösten.
Butiken ligger i det anrika Pohjola-huset i hörnet av Alexandersgatan och Mikaelsgatan. Fram till 2021 hade H&M-koncernen en stor H&M-butik i grannhuset, men den lades ner på grund av att den inte var lönsam. 
Också koncernens butik Monki på Alexandersgatan lades ner.

"Ingjuter hopp"

Ville Laurila är chef för hyresfastigheter på pensionsjätten Ilmarinen som äger fastigheten. Han är mycket glad över att satsa på en fysisk butik just här i en tid när Helsingfors stad gör allt för att utarma kärncentrum, säger han och syftar på beslutet att under några års tid göra Södra och Norra Esplanaden till enfiliga vägar för bilister och tyngre trafik.
– Etableringen är mycket betydelsefull med tanke på aktiviteten i kärncentrum. Det här är en aktör som vi länge önskat och den ingjuter hopp i andra.
För att kedjan ska flytta in har man gjort stora renoveringar i huset. Bland annat har innergården fått ett tak. Exakt vilka belopp det rör sig om vill Laurila inte precisera, men konstaterar att priset pressas upp med våld när det handlar om så här pass stora projekt.
I dagsläget söker internationella kedjor ofta efter en affärslokal som är butikens flaggskepp. De har tid att vänta på exakt rätt utrymme som har rätt adress, miljö och värderingar.
– Atmosfären måste vara sådan att den stöder varumärket och värderingarna man står för.

Planerade butik i Moskva

Sin allra första Arket-butik öppnade man i London 2017.  Tidigare i år fanns Arket-kedjan i rampljuset då den planerade att öppna en butik i Moskva också efter att Ryssland startat sin fullskaliga invasion av Ukraina. Efter att fallet uppmärksammades av tidningen Resumé skickade Arkets vd Pernilla Wohlfort ut ett meddelande om att öppningen skulle skjutas upp, enligt Resumé.
HBL har bett om en intervju med Arkets ledning för att fråga om satsningen i Helsingfors, men de har avböjt.

Arket

Säljer kläder, smycken och inredning för kvinnor, män och barn.
Första butik öppnade i London år 2017.
I dag har kedjan 25 butiker i Europa, Kina och Sydkorea och säljer online på över 30 marknader och levererar därutöver produkter till ytterligare cirka 70 marknader
Ägare: Ingår i H&M group som bland annat också äger varumärkena H&M, H&M Home, Weekday, COS, & Other stories, Monki, marknadsplatsen Afound samt e-handelsplattformen Sellpy där H&M group är huvudägare.
Källa: H&M groups koncernbokslut 2021.
Den gråa granitbyggnaden som Arket flyttar in i hör till en av Helsingfors mest kända jugendpärlor. Huset byggdes av försäkringsbolaget Pohjola och arkitekterna var Herman Gesellius, Armas Lindgren och Eliel Saarinen. Det stod klart 1901. 
Den som promenerar förbi huset på Alexandersgatan 44, märker lätt de olika troll och vettar som lekfullt grimaserar åt den förbipasserande.

ANDRA LÄSER