Poliser bröt ihop då kongressen inledde utredning av den 6 januari – "Det var som ett medeltida krigsfält"

Den amerikanska kongressen har inlett sin utredning av händelserna den 6 januari, då kongressbyggnaden Kapitolium stormades. – Om kongressen inte agerar ansvarsfullt kommer detta ligga kvar över vårt land som en cancersvulst, säger republikanen Liz Cheney.

Kapitoliumpolisen Aquilino Gonell bröt ihop när han vittnade om sina minnen från den 6 januari.
27.07.2021 18:45 UPPDATERAD 28.07.2021 19:35
Först ut i vittnesbåset var fyra poliser, som berättade att de fortfarande har svåra men från den 6 januari, då en ilsken mob med våld tog sig in i Kapitolium efter att dåvarande president Donald Trump uppmanat sina anhängare att "fajtas utav helvete".
– Det vi tvingades uppleva var som något hämtat ur ett medeltida krigsfält, säger Aquilino Gonell, en av poliserna som vid flera tillfällen bröt ihop inför kommissionen.

Ville hindra demokratin

Enligt demokraten Bennie Thompson finns det bevis för att attacken var välplanerad och syftade till att hindra demokratins gång.
– Vi vet att de män och kvinnor som stormade Kapitolium ville störa vårt lands fredliga maktövergång, säger han under förhörets start.
Att händelserna ens ska utredas i kongressen är omtvistat.
Republikanska senatorer har tidigare stoppat en oberoende och partiöverskridande Kapitoliumkommission och valt att bojkotta denna, som uppfördes i dess ställe.
Detta eftersom två av partiets nomineringar till kommittén, Trumplojala Jim Jordan och Jim Banks nekades av representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi eftersom de ansågs riskera utredningens integritet.

Cheney sitter kvar

En av republikanerna som sitter kvar i kommissionen trots partiets bojkott är Liz Cheney, en tidigare aktad republikan som petades från höga poster efter att hon kritiserat Trump och nekat till hans anklagelser om valfusk.
Att inte utreda attacken den 6 januari då fem människor, varav en polis, miste livet vore förödande, enligt Cheney.
– Vi måste veta vad som hände här i Kapitolium. Och vi måste veta vad som hände under varje minut den dagen i Vita huset, säger hon.

ANDRA LÄSER