Ada Hegerbergs miljondeal: "Hoppas det här kan bidra till att andra damspelare får en proffsigare vardag"

Norska fotbollsstjärnan Ada Hegerberg har tecknat ett mångårigt sponsorkontrakt med Nike, värt en miljon euro, skriver VG. Nu blir hon ett av företagets affischnamn, tillsammans med idrottsprofiler som Serena Williams och LeBron James.– Det här kan ta mig till nästa nivå, säger Hegerberg.

Ada Hegerberg är ett av storsponsorn Nikes nya affischnamn. Arkivbild.
Hegerberg är den största stjärnan i det som har varit Europas bästa lag de senaste åren, franska Lyon. Nu har 24-åringen, som rehabiliterar sig från en korsbandsskada, skrivit på karriärens hittills mest lukrativa sponsorkontrakt.
Överenskommelsen med den amerikanska sportsko- och sportklädesjätten Nike sträcker sig minst tio år framåt, skriver norska VG. Avtalet ska vara värt runt tio miljoner norska kronor (cirka en miljon euro), även om Hegerberg själv undviker att nämna summor.

282 mål

– Det här avtalet känns som en fin symbol för det som jag har uppnått så här långt i karriären. Nu är det dags att skriva ny historia. Det ger mig extra inspiration under rehabiliteringen, säger hon till VG.
– Min framgång har inneburit många ekonomiska fördelar, men jag hoppas också att det här kan bidra till att andra (damspelare) får en proffsigare vardag och kan tjäna tillräckligt med pengar för att bli heltidsproffs.
Ada Hegerberg har spelat sex framgångsrika säsonger i Lyon. Förutom ligatitlar varje år har anfallaren lett sitt lag till fyra Champions League-titlar och hon har gjort totalt 220 mål på 184 matcher i ligan, Champions League och franska cupen. För två år sedan blev hon den första kvinnan att ta emot prestigefyllda Ballon d'Or, priset till världens bästa spelare.

14 raka titlar

Hon skadade knäet i januari och fick från sidan se coronapandemin leda till att franska ligan ställdes in och hennes Lyon, som ledde serien, korades till mästare för 14:e året i rad. För tillfället är hon i Polen, där maken Thomas Rogne bor och spelar fotboll i Lech Poznan, för att rehabilitera sig.
Det pågående treårskontraktet med Lyon, som gjort henne till världens bäst betalda fotbollsspelare på damsidan, går ut nästa sommar. Vad som händer efter det håller hon för sig själv.
– Lyon vet vad som är viktigt för mig. Det är att vinna titlar och att vara i en omgivning där jag känner att alla tänker på samma sätt som jag, att de har samma vilja att vinna, och där man hela tiden pushar både laget och individen till nästa nivå.
– Jag ger det jag kan för Lyon, så får vi se efter det.
ANDRA LÄSER