"Finland kunde lära omsorg av Saudiarabien"

VEM: Laura Alho, 38, från Tammerfors. VAR: Sjukskötare i Saudiarabien.

GOD BILD. Saudierna har enligt Laura Alho väldigt bra uppfattning om finländarna som ett flitigt, ärligt, högt utbildat folk. Man anser att Finland är ett idealiskt land att bo i och hyser stor beundran för den rena och frodiga naturen.
Jeanette Björkqvist/ SPT-Svensk Presstjänst
07.08.2017 07:08 UPPDATERAD 07.08.2017 12:24
Det är kanske inte som att leva i en annan värld, men i praktiken har Laura Alho svårt att hitta en enda gemensam beröringspunkt mellan Finland och sitt nuvarande hemland, Saudiarabien.
– Finland känns tidvis väldigt avlägset, nästan som om jag levde på månen. Saudiarabien är på så många sätt helt isolerat från den övriga världen. Då jag åker hem till Finland på semester känner jag mig som en turist, som ser allting med helt nya ögon.
Konkret: Himlen är blåare, molnen otroliga uppenbarelser, uppskattningen för vardagliga saker växer enormt, säger Laura Alho.
I hennes nya hemland är det mycket som inte alls är så enkelt.
– I Saudiarabien är det ingen självklarhet att du hoppar i bilen och besöker en butik precis när du vill. Här stängs butikerna fyra gånger per dag för bönestunderna, man håller inte fast vid öppettiderna och kvinnor får inte köra bil utan du måste ty dig till din man eller till en taxi. Då uppskattar man också Finlands förhållanden på ett helt annat sätt.
Tammerforsbördiga Laura Alho är oerhört stolt över sina finländska rötter och försöker via sin populära blogg på adressen blueabaya.com dels öppna upp det konkreta vardagslivet i Saudiarabien, dels föra fram en positiv Finlandsbild.
– Det finländska syns i varje sak i min vardag. Jag pratar finska med mina barn, lagar finländsk mat och vårt hem är inrett enligt finländsk smak. Via min blogg och mitt jobb tror jag att jag har lyckats föra fram en bra bild av mitt hemland.
I samtal med de lokala framgår det att Nokia hänger kvar i saudiernas bank av Finlandskunskap. Nästan alla känner till att Finland är en del av Europa och att landet ligger i norr.
– Hög utbildningskvalitet, kallt klimat och mycket snö, lite korruption, ren natur, världens bästa land. Sådant nämner de om det är tal om Finland. Och så känner de förstås till att vi har rent vatten. Här säljs det finländska flaskvattnet Nord på flaska.
De senaste åren har Finland utbildningssystem rönt uppmärksamhet också i det slutna Saudiarabien. Laura Alhos uppfattning är också att intresset för att resa till Finland har vuxit de senaste åren.
– Åtminstone får jag mycket förfrågningar via min blogg och via de sociala medierna.
Men nej, likheterna har hon fortfarande svårt att hitta.
– Finns det något man kunde lära sig av varandra så kunde Finland till exempel lära sig av den familjecentrerade kulturen här. Här finns exempelvis inga äldreboenden. Det är en hederssak att sköta sina föräldrar hemma. Å andra sidan önskar jag förstås att kvinnans ställning i det saudiarabiska samhället skulle ligga lite närmare det jämställda Finland.
I Saudiarabien är kvinnans och mannens roller hemma synnerligen traditionella och det är inte bara en gång den finländska sjukskötarens handlingskraft förbryllat de lokala.
– Om jag till exempel handlar själv i en järnhandel och dessutom vet precis vad jag behöver orsakar det en hel del förvåning, precis som då byggarbetaren som fixar något hemma hos oss får konkreta råd av mig om hur man lägger laminatgolv. Men det sker förbättringar i kvinnans ställning här hela tiden.
För hennes barn - fyra och sex år gamla - handlar de uppenbara olikheterna mellan länderna om än mer konkreta saker.
– Vi besöker Finland varje sommar och varje gång häpnas de ljudligt över molnen, över antalet träd. De vill stanna och undersöka varenda myra, fjäril och insekt - som om vi aldrig hade sett sådana varelser förr.

ANDRA LÄSER