Tredje man med koppling till Akilov fängslad

Vare sig Säkerhetspolisen eller Åklagarmyndigheten vill kommentera uppgifterna.

Ytterligare en man med koppling till terroristen Rakhmat Akilov är frihetsberövad i Syrien. Arkivbild från dådet på Drottninggatan 2017.
19.12.2019 22:35 UPPDATERAD 19.12.2019 22:38
Ytterligare en man med koppling till den fängslade terroristen Rakhmat Akilov är frihetsberövad i Syrien, rapporterar TV4 Nyheterna. Den tredje mannen försåg Akilov med instruktioner för bombtillverkning inför terrorattacken i Stockholm i april 2017, enligt TV4:s och Radio Free Europes granskning. Mannen förekommer i Säkerhetspolisens utredning efter attentatet.
På onsdagen kom uppgifter om att två män med kopplingar till Akilov har gripits. Enligt Radio Free Europe/Radio Liberty rör det sig om IS-rekryteraren Abu Osama Noraki och IS-predikanten Abu Dovud som är frihetsberövade i Syrien.
Säkerhetspolisen vill inte kommentera ärendet för TV4. TT har talat med åklagare Hans Ihrman på Riksenheten för säkerhetsmål men inte heller han vill uttala sig.
Jessica Sandberg, målsägandebiträde till ett av dödsoffren vid attentatet, säger att offrets anhöriga vill att Säkerhetspolisen förhör männen.
– För dem är det en viktig del i deras sorgeprocess att få så mycket svar som möjligt, och kan en sådan här utredning ge fler svar än de vi hittills har fått så vill de få det, och de hoppas på att det ska bli en fortsatt utredning angående den här händelsen, säger Sandberg till TV4.

Terrordådet på Drottninggatan

Klockan 14.53 den 7 april 2017 kom larm om att en lastbil kört in i människor på Drottninggatan i centrala Stockholm och sedan kraschat in i varuhuset Åhléns. Fem människor dödades och ett tiotal skadades.
Den misstänkte gärningsmannen, Rakhmat Akilov från Uzbekistan, greps i Märsta några timmar efter dådet. Han häktades fyra dagar senare vid Stockholms tingsrätt och erkände då gärningen.
I januari året därpå åtalades Rakhmat Akilov vid Stockholms tingsrätt. Den dömde honom i juni 2018 som skyldig till terroristbrott genom fem mord och allmänfarlig ödeläggelse. Han dömdes även för försök till terroristbrott genom 119 mordförsök och 24 fall av framkallande av fara för annan. Straffet blev livstids fängelse och livstids utvisning.

ANDRA LÄSER