Orpo vill ha familjeledighetsreform för att få sprutt på den sjunkande nativiteten

Familjeledighetsreformen är en av de viktigaste frågorna för nästa regering. Den har dröjt alltför länge, anser finansminister Petteri Orpo.

Finansminister Petteri Orpo (Saml) efterlyste en familjeledighetsreform i Morgonettan på lördagen.
17.11.2018 13:25
Samlingspartiets ordförande, finansminister Petteri Orpo anser att nästa regering bör genomföra en familjeledighetsreform för att få fart på nativiteten.
Enligt den senaste befolkningsprognosen kommer Finlands befolkning att börja minska år 2035. Redan nu är nativiteten lägre än någonsin förut.
– Det är sant att vi måste fundera på hur vi kan öka nativiteten. Jag tror inte att det finns en enda lösning, utan att det krävs flera åtgärder, säger Orpo i Morgonettan på Yle.
Han säger att vi måste skapa ett samhälle, där sådana personer som drömmer om barn upplever att de vågar ta steget och skaffa dem. Det innebär att det måste finnas framtidshopp, jobb och trygghet.
Han tror att den långa recessionen efter finanskrisen är en av orsakerna till att nativiteten har sjunkit.
– Vi har haft en åtta år lång recession. Unga människor har lidit av stor osäkerhet när det gäller att få jobb till exempel, säger han.
En annan orsak till att allt fler personer låter bli att skaffa barn är att de är osäkra hur de ska klara av att kombinera ett krävande yrkesliv med familjelivet och alla dess plikter, enligt Orpo.
Han anser att nästa regering bör genomföra den länge omtalade familjeledighetsreformen.
– Det är en av de viktigaste frågorna som nästa regering måste lösa. Det har dragit ut på tiden alltför länge.
Dock vägrar han avslöja hur mycket Samlingspartiet är redo att satsa på den i rena pengar.
Läs också:
Experter eniga: Invandring är lösningen för Finland när färre föds
Ledare: Allt färre ska försörja allt fler

ANDRA LÄSER