Han ser skönheten i skiftnycklar

Renodlade skiftnyckelsamlare är ingen stor grupp i Finland. Leif Backman som har omkring 500 är en av de få. När någonting extra sällsynt ur Bahcos produktion säljs på nätet vet han att åtminstone en kollega i Australien är med och bjuder.

45 grader. Till en början hade skiftnyckeln ett mycket mera vinklat huvud. Många detaljer har finslipats av Bahco på hundra år.
02.08.2016 06:00
Ibland åker Leif Backman till Sverige. Det är nämligen där man ska söka om man samlar skiftnycklar och specialiserat sig på dem som tillverkats av Berndt August Hjorths företag Bahco. Men vi ska komma ihåg att Hjorth var en Åbograbb som kom till Sverige som nittonåring år 1881.
Ställning. Den här butiksskyltningen i gjutjärn har Leif Backman hittat i Sverige, Bahcos hemland.
Leif Backmans intresse för skiftnycklar är på sätt och vis arvegods från fadern i Borgå. Likadant är det med en del av samlingen, även om den 45-årige forskaren vid Meteorologiska institutet samlat på sig de flesta nycklarna helt på egen hand efter att fadern dog 2010.
– Man lär sig att rota i högar på loppisar och auktioner, och numera är internetsökningarna det nästan viktigaste hjälpmedlet, säger han. Via E-bay och andra säljsajter har han hittat många varianter och modeller som saknats i samlingen.

Skiftnyckelauktioner

I USA anordnas separata skiftnyckelauktioner då och då. Det kan ibland säljas hela samlingar ur något dödsbo, och då är samlarsamfundet över hela världen intresserat. Då är det vanligen inte så mycket Bahcodesign det handlar om, oftare den klassiska och kantiga Monkey Wrench med en helt annan design.
– Det är svårt att säga om det här är ett dyrt samlarobjekt. Den dyraste skiftnyckeln har kanske kostat omkring 100 euro, men har man hundratals av dem så blir det ju ändå en investering med tiden, säger Leif Backman.
I Finland finns det inte många med så klart avgränsat samlarintresse som det här, det är ute i världen man hittar dem. Inte minst den aktive samlaren i Australien som ofta bjuder på samma rariteter som Leif.
Inte Bahco. En del av Leif Backmans samling är amerikanska, brittiska och sydeuropeiska skiftnycklar. Lösningarna har varit många.

Samlande under kontroll

Med fru och en liten dotter i radhuset gäller det att hålla samlingen under kontroll, och det mesta ligger i plastlådor i förrådet. En sidogren är skiftnycklar med ingjutet företagsnamn, beställda i stora partier av företag som behövde verktygsuppsättningar. Hittar man en liten skiftnyckel som det till exempel står Jaguar på vet man att den är relativt ovanlig.
Han har också ett par lådor fulla av små skiftnycklar i fodral, en omtyckt företagsgåva till kunder eller för att manifestera något jubileum.
Den största Bahcon i Leif Backmans samling är trettio tum eller knappt 80 centimeter lång, av en händelse lika lång som dottern Linn. Men hon är redan tyngre.
Måttenhet. Den stora Bahcon är nästan 80 centimeter lång, och samma längd har Leif Backmans dotter Linn.
– Jag har ju ingen yrkesmässig koppling till skiftnycklar, de är mera en motpol till jobbet. Dessutom finns det en viss skönhet i formgivningen som jag gillar, säger han.

Mest kopierat

Bahco är det viktigaste varumärket. Det skapades 1916 och har på hundra år blivit det mest kopierade i sitt fack över hela världen. Leif Backman har en rejäl sovjetisk skiftnyckel som funnits i en pansarvagn som blev krigsbyte. Den är på millimetern en kopia av ett samtida svenskt original.
– Efterkrigskvaliteten i Sovjet blev snabbt väldigt dålig, men den här är ännu riktigt bra kopierad, säger han.
Justerbara skruvnycklar dök upp redan på 1700-talet i ganska enkel form. I samband med cykelns ankomst behövdes det lätta verktyg, och det bidrog till flera innovationer på området. Själva spännrullen uppfanns inte förrän på 1840-talet.
Variant. Det här är också en skiftnyckel, en av de många exotiska lösningar som Leif Backman hittat ute i världen.
Egentligen var det Johan Petter Johansson som patenterade den första skruvnyckeln redan 1891. Den blev förebilden för det vi i dag kallar skiftnyckel.
Bahco är nu inne på sin sjätte generation. För en amatör ser de tämligen likadana ut, men det finns en rad väsentliga modifieringar börjande med själva vinkeln mot skaftet, som redan tidigt ändrades från 45 till 15 grader.
Konstverk. De gamla verktygskatalogerna har illustrationer som gott kunde ramas in och hängas på väggen.

ANDRA LÄSER