Partiledarna: Det blir ingen familjereform den här valperioden – här är stötestenarna det föll på

Regeringspartierna bröt arm om familjeledigheterna ännu en gång på måndagskvällen, men reformen läggs på is.

Juha Sipilä (C), Petteri Orpo (Saml) och Sampo Terho (Blå) tog upp frågan om familjeledigheterna på måndag kväll, men det bidde inget.
12.02.2018 19:33 UPPDATERAD 12.02.2018 21:28
Det meddelade regeringspartiernas ordförande Petteri Orpo, Juha Sipilä och Sampo Terho på Twitter. Regeringstrion hade aftonskola på Villa Bjälbo.
– Familjeledighetsreformen förverkligas inte under den här valperioden. Det hittades tyvärr inte en gemensam modell, skrev alla tre.
Enligt statsminister Juha Sipilä (C) skulle reformen ha gett en sysselsättande effekt på 1600 årsverken och kostat 100 miljoner i tilläggskostnader för ökad användning av dagvård, skrev Sipilä på måndagskvällen.
Det var väntat att det skulle bli svårt särskilt för Centern att backa – hela Centerns riksdagsgrupp hade redan i sitt utlåtande sagt att reformen i stället borde behandlas i samband med nästa regeringsprogram, efter valet. Juha Sipilä hade blivit tvungen att gå emot det för att fortsätta bereda en reform som inte fanns i nuvarande regeringsprogram, utan drivits hårdast av Samlingspartiet.

Hårda bud

Vågorna har gått höga sedan omsorgsminister Annika Saarikko (C) meddelade i fredags att hon som föredragande minister lägger ner reformarbetet.
Särskilt väckte det uppmärksamhet att hon gick ut med beskedet via massmedia, vilket ledde till att regeringens öppna gräl också fördes via medierna och via sociala medier.
Regeringspartierna hade berett en förnyelse av familjeledigheterna sedan i höstas. Ärendet fanns från början inte i regeringsprogrammet, men Samlingspartiet pressade på. Efter att Sannfinländarna i regeringen byttes ut mot de Blå pressades ärendet in på agendan.
Vilka exakta modeller och beräkningar som funnits på bordet i förhandlingarna har inte publicerats i sin helhet, men stötestenarna har kommit fram.
Det har handlat om att förlänga den period av föräldraledigheten som är öronmärkt för pappan eller den andra föräldern. Centern har inte varit beredd att göra det på ett sätt som skulle ha förkortat den föräldraledighet mamman kan ta ut – inte ens om det inneburit att den totala mängden inkomstrelaterade stödmånader för familjen förlängs.
Omsorgsminister Annika Saarikko skrev i sin blogg i söndags att försöket att fördubbla den öronmärkta pappaledigheten från nuvarande dryga två månader skulle ha inneburit att 30 dagar hade tagits inom nuvarande föräldraledighet, som vardera föräldern – och oftast i praktiken mamman – kan använda.
Samlingspartiet har argumenterat att det uttryckligen varit målet, att föräldrarna ska dela vården jämnare, och att modellen ska puffa till förändrad fördelning. I nuläget lyfter mammor 98 procent av dagpenningarna för familjeledighet. Procenten har knappt ändrats alls på tjugo år.
I nuläget är moderskapsledigheten omkring 4 månader. Därefter är föräldraledigheten, som vilken som helst av föräldrarna kan använda, omkring sex månader lång. Den öronmärkta pappaledigheten är drygt två månader – av dem kan tre användas samtidigt som mamman är hemma, medan resten kan användas för att förlänga föräldraledigheten.
Hemvårdsbidrag kan man lyfta tills barnet fyllt tre.

Hemvårdsbidraget ett annat stridsäpple

Hemvårdsbidragets längd har varit en knäckfråga för både Centern och de Blå. Däremot har de tidigare signalerat att de kunde vara beredda att ändra på fördelningen av pengarna mellan de olika stödmånaderna.
Det godkände Centern ändå inte nu, eftersom finansieringen av reformen veterligen hade krävt en gradvis nedtrappning i hemvårdsstödet för de barn som fyllt två år och i syskonbidraget.
Petteri Orpo sade till Yle på måndagskvällen att Samlingspartiet hade varit berett att gå till mötes om hemvårdsbidraget, men att det inte räckte till.

Centern ville ha mer flex

Enligt Annika Saarikko hade Centern å sin sida drivit på att pappadagarna skulle få användas mer flexibelt än i dag. I dagsläget får de nio pappaveckorna användas vid valbar tidpunkt fram tills barnet fyllt två år. Saarikko hade velat förlänga den tiden.
– Jag fick inte stöd för den idén, skrev hon i sitt blogginlägg.
Ytterligare orsaker fanns också – bland annat att arbetsmarknadsparterna hade varit ovilliga att delta i finansieringen. För arbetsmarknadsparterna var stötestenen att de sociala avgifterna för arbetstagare redan höjts på grund av konkurrenskraftsavtalet, som hade som mål att sänka företagens andel.
– De ville tydligen också hitta en väg ut, säger Saarikko i Yles A-Studio på måndagskvällen.
Hon talar för att gå framåt stegvis.
– När pappaledigheten tidigare förlängdes, utan att det togs av den gemensamma föräldraledigheten, har det lett till att papporna stegvis tar ut mer familjeledighet, sade Saarikko.

ANDRA LÄSER