Medaljkontot öppnat – Venla Harju vann VM-brons

Venla Harju tog sin tredje VM-medalj då hon löpte hem bronset efter en dramatisk medeldistanstävling i Norge.

Venla Harju öppnade Finlands medaljkonto i VM då hon vann brons.
Att Finland skulle vinna en medalj i VM på fredagen var ingen större överraskning. Men att det var Venla Harju som tog Finlands första medalj i årets VM i Norge var något överraskande – de flesta hade nog lagt sina pengar på att det skulle vara Marika Teini som skulle få kliva upp på prispallen.
Men medan fjolårets VM-silvermedaljör Teini hade en sämre dag och fick nöja med en niondeplats var det Harju som räddade den finländska äran.
Sveriges Tove Alexandersson tog sitt andra guld på lika många starter i VM men pressades rejält av schweizaren Simona Aebersold. I mål var skillnaden bara fem sekunder i svenskans favör.
Ännu jämnare var kampen om bronset. Harju och ryskan Natalia Gemperle fick dela på bronspengen och norskan Anne Margrethe Hausken Nordberg fick se sig slagen av medaljduon med futtiga två sekunder.
– Jag var säker på att Gemperle och Hauske skulle komma förbi mig på slutet men till all tur var sekunderna på min sida, säger Harju.
– Det var en rätt solid insats trots att det inte kändes superbra i dag. Men jag hade tålamod ute i terrängen och kunde ta det lugnt då det behövdes. Mina missar blev små.
Bronset var Harjus tredje VM-medalj. Hon vann brons också i sprinten 2013 och på just medeldistans för två år sedan. Harju har varit föräldraledig och var nöjd med sin comeback.
– Min fysik har varit starkare än tidigare och medeldistansen var som helhet igen bra och jag klarade av att hålla ett bra tempo från start till mål. Benen fungerade bättre än i långdistanstävlingen, säger hon.
På herrarnas normaldistans var Miika Kirmula bästa finländare med sin sjundeplats. segern gick till Norges Olav Lundanes före Sveriges Gustav Bergman. Magne Daehli såg till att det blev två norrmän på pallen då han slutade trea.
Aleksi Niemi var 12:e och Topi Syrjäläinen 25:e.

VM

1) Tove Alexandersson Sverige 38.20, 2) Simona Aebersold Schweiz 38.25, 3) Venla Harju Finland 40.05, Natalia Gemperle Ryssland 40.05, 5) Anne Margrethe Hausken Nordberg Norge 40.07, 6) Sabine Hauswirth Schweiz 40.08,
...9) Marika Teini Finland 41.06, ...11) Merja Rantanen Finland 41.37, ...22) Saila Kinni Finland 44.18.
1) Olav Lundanes Norge 34.18, 2) Gustav Bergman Sverige 34.29, 3) Magne Daehli Norge 34.47, 4) Emil Svensk Sverige 34.48, 5) Lucas Basset Frankrike 35.20, 6) Frederic Tranchand Frankrike 36.09,
...7) Miika Kirmula Finland 36.15, ...12) Aleksi Niemi Finland 36.59, ...25) Topi Syrjäläinen Finland 39.25.
ANDRA LÄSER