Min svårt funktionshindrade son blev diskriminerad av HUS-röntgen och Esbo stad. Så lydde diskrimineringsombudsmannens utlåtande för några veckor sedan. Min son hade blivit hemskickad från röntgen i Alberga för att man saknade patientlyft.
Avdelningsskötaren sa till mig: "Röntgen finns i samband med hälsocentralen i Alberga och hälsocentralerna i Esbo är till för personer som kan gå." En vårdare på Iso Omenas hälsocentral i Mattby höll med om att man ska kunna gå om man vill få vård på Esbo hälsocentraler. (Min son, rullstolsburen, har fått god vård på Iso Omena. Men ingen undersökning på britsen.)
I diskrimineringsombudsmannens utlåtande sägs det att eftersom ord stod mot ord (det var skötarna som nekade) kunde man inte ta det här i beaktande. Men jag fick upprättelse! Mitt knä blev röntgat på Iso Omena. En vårdare sa självmant att hälsocentralen är till för personer som kan gå! Tredje gången gillt.
Dessutom berättade hen att skötarna har informerat ambulansskötarna när de hämtade en patient på bår att de här personerna (på bår) inte hör hemma på Iso Omenas röntgen. Det är obehagligt för alla. Det är förnedrande att bli betittad. Och visst kan det vara svårt att njuta av cappuccinon och petit four-bakelsen när en gammal man på bår rullas in till röntgen rakt framför dig. Han har ångest i blicken och hackande hosta. Då hamnar kaffet lätt i vrångstrupen. Röntgen och laboratorium ligger precis framför kaféet.
Skötaren konstaterade dessutom att sjukhusbåren ryms i köpcentrets rätt så trånga hiss som för till ambulansen i bottenvåningen. Det finns ingen separat hiss för sjuka människor på bår! Där ligger de/vi betittade mitt bland friska shoppare! I coronatider har vi gång på gång blivit varnade för närhet och smitta.
Det gick visst också fel i planeringen när en stor invataxi och ambulansen inte ryms i parkeringshallen. Därifrån kommer man direkt till hälsostationen i tredje våningen. Det lyckas inte för bilarna är för höga för parkeringshallen. Stora taxibilar parkerar därför utanför köpcentret på en parkeringsruta ungefär 30 meter från ingången. Taxichauffören skuffar en febrig rullstolsburen i regn och rusk in genom dörren till två olika hissar till hälsocentralen i tredje våningen.
Hälsocentralen är alltså till för dem som kan gå och som orkar häva sig upp på undersökningsbordet. Esbo stad anser att patientlyft inte behövs.
Esbo stads beslutsfattare tycks anse att man går diskrimineringsombudsmannen till mötes genom att besluta att patientlyft behövs endast i Kilo och Hagalunds hälsostationer. Hur lämpar sig det här för till exempel ett äkta par över 80 år som sköter om varandra och bor i Norra Esbo långt från Hagalund och Kilo? Många äldre människor har många krämpor som kräver undersökning på britsen. Också de som inte själva kan häva sig upp på undersökningsbordet.
Orkar de här ofta utslitna människorna ta sig till en hälsocentral långt borta från hemmet eller dör de småningom hellre i frid hemma? Kanske är det så beslutsfattarna vill? Spara pengar eller så kan det gå tvärtom. Paret hamnar på vårdhem och det blir dyrt. Dyrare än 20 000 euro för patientlyft på nio hälsocentraler!
Men hur ska Esbo stad klara av en så här svår sits i dessa tider med corona och krig? Kommer Esbo stad någonsin att kunna hjälpa flyktingarna från Ukraina när de inte ens kan klara av några futtiga patientlyft för utsatta Esbobor. Sköra funktionshindrade. Gamla och unga.
Christina af Hällström,
sjukvårdslärare (pensionerad), Esbo
ANDRA LÄSER

Åland
Viking Line reagerar på två texter i Nya Åland – drar in hela årets annonsering
09.06.2023 11:38

Sjukdomar och diagnoser
Lassi och Sara har dödlig muskelsjukdom som resten av Norden scannar nyfödda för – men inte Finland
10.06.2023 05:00


Kriget i Ukraina
Kommentar: Ukrainas anfallstaktik får kritik – även från finsk officer
09.06.2023 20:59
